друкувати


Коломийці – проти корупції!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-04 02:50:28
Проект "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні" (Promoting Active Citizen Engagement in Combating Corruption in Ukraine) було започатковано в грудні 2006 року.

До Проекту "Гідна Україна" залучено компанію Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у партнерстві з українськими організаціями за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект мав на меті підтримку незалежного громадського моніторингу й представництво та захист громадських інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією, що були визначені Урядом України у програмі співробітництва із Корпорацією "Виклики тисячоліття" (MCC - Millennium Challenge Corporation).

Проект "Гідна Україна" передбачив 3 основних компоненти: 1) підтримка представництва та захисту громадських інтересів, 2) журналістські розслідування та інші антикорупційні ініціативи з боку засобів масової інформації, 3) моніторинг стану корупції та результатів антикорупційних ініціатив українського уряду та організацій громадянського суспільства.


Коломийський Молодіжний центр, Асоціація економічного розвитку Коломийщини теж долучилися до антикорупційної боротьби – спільно виконано виконано ряд проектів. Найбільш масштабним за діяльністю був проект "Ми – проти корупції!", який реалізовано у партнерстві з іншими громадськими організаціями України та бізнесовими структурами під керівництвом депутата міської ради Віталія Вандича.

Цікаво, що бізнес оригінальним способом долучився до виконання проекту, як наприклад ТОВ "Тирлич" випустило 100 тис.пляшок води торгової марки "Пістинська джерельна" зі спеціальною антикорупційною етикеткою.

В рамках виконання проекту з ініціативи керівника проекту Віталія Вандича, під спільною метою об’єдналося більше 4ох десятків організації як місцевого, так і з інших регіонів та областей, а також Всеукраїнського значення, які виявили бажання і заявили готовність розповсюдити більше 4 млн. листівок у вигляді спеціальної валюти – українських гривень, запропонованих коломийцями. Вже нині жартома подейкують, що саме така "емісія" додаткової української валюти обвалила курс національної валюти.

Через обмежене фінансування та кризові моменти (подорожчання друку, паперу, падіння курсу валюти) вдалося випустити майже 1,5 млн. листівок та передати до тих організацій, які зголосилися на ініціативу команди проекту, очолювану Віталієм Вандичем.

Впродовж короткого періоду чачу коломийці виготовили та передали НУО України майже 1,4 млн. одиниць продукції, що становить 96,7% від випущеної продукції. Ту кількість яка залишилася, а саме майже 15 тис. одиниць продукції, волонтери Молодіжного центру розповсюдили у м.Коломиї та у селах Коломийського району, а також біля 20 тис. центральний офіс проекту "Гідна Україна" запросив для себе.

Завдяки такій широкій ініціативі завдяки активній співпраці із 4-ма десятками громадських організацій України, які отримали від коломийців листівки із об’єктивною інформацією про стан корупції в Україні на підставі проведеного Національного дослідження Київським Міжнародним Інститутом Соціології (КМІС), ознайомляться щонайменше 3 млн. жителів України.

Безпосередніми учасниками проекту "Ми – проти корупція" на першопочатковому етапі були активісти та волонтери місцевих організацій Коломийських міських та районних організацій "Молодий Рух", "Українська Студентська Спілка", "Спілка Української Молоді", Івано-Франківська обласна організація "Інститут громадянського представництва", які реально допомагали на усіх етапах діяльності нашого проекту.

Оскільки зацікавлення у отриманні частини друкованих матеріалів заявили дружні до МГО "Коломийський молодіжний центр" громадські організації не лише із Західної України, а саме із Львівщини, Волині та з Тернопільщини, але й також з Хмельниччини, Сумщини, Донеччини, Луганщини, Всеукраїнські молодіжні громадські організації, партнерами проекту "Ми – проти корупції" стали наступні НУО з України:

1. Волинський прес-клуб (м.Луцьк)
2. Мотоклуб "Галицькі байкери" (м.Львів)
3. Ліга розвитку мистецтв (м.Вінниця)
4. Донецький дебатний центр (м.Донецьк)
5. ГО "Наші діти" (м.Одеса)
6. Полтавська міська профспілка "Солідарність" (м.Полтава)
7. Карпатське агентство прав людини "Вестед" (м.Ужгород)
8. Сватівське районове козацьке товариство "Сватівський слобідський полк" (Луганська обл.)
9. Благодійна організація "Центр освітніх ініціатив" (м.Львів)
10. Громадська організація "Європейський діалог" (м.Львів)
11. Асоціація "Нові горизонти" (м.Дрогобич, Львівська обл.)
12. Агенство економічного розвитку м.Вознесенська (м.Вознесеньск, Миколаївська обл.)
13. Агенція розвитку Радехівщини (м.Радехів, Львівська обл.)
14. БФ "Гореніє" (м.Павлоград, Дніпропетровська обл.)
15. Фонд розвитку громади Кременчука (м.Кременчук, Полтавська обл.)
16. Сумська громадська організація "Центр досліджень регіональної політики" (м.Суми)
17. Асоціація молодих політологів і політиків (м.Луцьк)
18. Асоціація захисту прав молоді Волині (м.Луцьк)
19. Львівський оргкомітет громадсько-політичного руху Європейська платформа для України "Європейський рух" (м.Львів)
20. Національний комітет по боротьбі з корупцією у Хмельницькій області (м.Хмельницький)
21. Асоціація "Підприємці Долинщини" (м.Долина, Івано-Франківська обл.)
22. Молодий рух (м.Київ)
23. Центр соціальних і ділових ініціатив Яремче (м.Яремче, Івано-Франківська обл.)
24. Регіональний громадський фонд "Право і демократія" (м.Львів)
25. Творче молодіжне об’єднання "Нівроку" (м.Тернопіль)
26. Фундація регіональних ініціатив (м.Київ)
27. Львівська обласна організація "Спілка української молоді в Україні" (м.Львів)
28. Благодійна організація "Центр освітніх ініціатив" (м.Львів)
29. Громадська організація "Європейський діалог" (м.Львів)
30. Фонд місцевого розвитку (м.Луцьк)
31. Інститут Громадянського Представництва (м.Івано-Франківськ)
32. Асоціація платників податків Тернопільської області (м.Тернопіль)
33. Івано-Франківська обласна федерація мотоциклетного спорту (м.Івано-Франківськ)

Можливо, листівками і не можна побороти корупції, але основним завданням проекту коломийців було якомога більшу кількість українців охопити правдивою, об’єктивною інформацією про реальний стан речей в Україні і висміяти всіх хабарників та корупціонерів, запропонувавши пересічним громадянам активізуватися і розраховуватися з корупціонерами виключно спеціальною валютою – листівками у вигляді українських грошей.

Цікаво, що ще на першопочатковому етапі проекту було випущено крім купюр ряд іншої продукції, зокрема, наприклад, ручки із надписом "Я не беру хабарі", які масово роздавалися чиновникам, міліціонерам… Згодом на автомобілях ДАІ появилися наліпки "Екіпаж хабарів не бере", які сьогодні можна побачити на автівках "даїшників". Може є трошки впливу ініціатив коломийців на таку "ініціативу" самої міліції?

Про листівки, випущені коломийцями, говорилося також через центральні телеканали, продукція презентувалася як зразкова іншим НУО та бізнесом структурам, а кілька блоків спеціальної антикорупційної води навіть потрапили до офіційних представництв іноземних держав в Україні, у т.ч. і США.

Команда проекту, який завершився, вітає подальше його продовження небайдужими українцями. Всі бажаючі можуть завантажити готові для друку листівки-купюри та тиражувати їх. Дякуємо за співпрацю!

Поборемо корупцію разом!

Автор: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі