друкувати


"Puls Biznesu": Два обличчя кордону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 04:02:15
Прикордонні території мають свій спосіб на життя. А в роки кризи, - це навіть спосіб щоб її пережити.

При східному кордоні родину кормить "човник", тобто піша, велосипедна чи автомобільна приватна ініціатива, що доповнює офіційний експорт і імпорт товарів. Тепер такому "човнику", після того, як Польща долучилася до Шенгенської зони, стало непереливки, - кордонні правила дуже загострилися. Зменшилася тіньова зона і зменшилися заробітки човників, повідомляє Польське радіо.

Зовсім інша ситуація вздовж Одри і Ниси. Збільшилися шанси експорту польських дешевих послуг. Героєм німецьких репортажів стала місцевість Осінув Дольний. Половина з її двохсот жителів живе з перукарських послуг для клієнтів з Німеччини. Це найбільша концентрація такого типу послуг у світі, яку можна сміливо записати до книги рекордів Ґінесса.

Парадоксально, але в часи кризи, зростають шанси перукарського центру, а також всіляких прикордонних послуг. Криза схиляє до ощадливості, а їх можна знайти в дешевших послугах з польського боку Одри і Ниси.

Висновок такий, що у Польщі прикордонні терени не всіх кормлять і збагачують. Це ще раз підтверджує стару правду, що краще мати заможнішого сусіда", - робить висновок газета "Puls Biznesu".

Обговорити на форумі