друкувати


Мужчина та його хвороби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 03:57:46
Якщо ви, як і багато осіб чоловічої статі, проводите дні в сидячому положенні, тоді, можливо, вам варто звернути увагу на те, що відбувається з вашим організмом. Наприклад, якщо у вас просто болить живіт, то це можна проігнорувати.

Проте існують хвороби, які потрібно припиняти на ранніх стадіях, незважаючи на те, що вони викликають у вас тільки незручність або легке нездужання. У цій статті ви познайомитеся з основними симптомами хвороб і способами їх профілактики.

Рак ободової (товстої) кишки

Симптоми: У багатьох випадках ця хвороба взагалі не має симптомів. Кажуть, що слід звертати увагу на будь-які відхилення у функціонуванні кишечника.

Обов'язково насторожіться, якщо помітите аноректальне кровотеча, тривалі зміни в роботі кишечника, тривалу втому, хронічний запор і дискомфорт в області шлунка, оскільки такі симптоми можуть бути першими ознаками раку.

Опис: Згідно зі статистикою, рак товстої кишки займає третє місце серед загальних причин смерті людини. Ще його називають "тихим вбивцею". Оскільки у нього дуже рідко виявляються будь-які симптоми, його профілактика затруднена. Приміром, у США хвороба забирає близько 50 тисяч чоловік щорічно.

Профілактика та лікування: Оскільки хвороба майже не має симптомів, обов'язково потрібно робити регулярні знімки. Ми розуміємо, що ви краще будете телефонувати своїй тещі щонеділі протягом цілого року, ніж один раз сходите до проктолога, але якщо ви зможете виявити хворобу на ранній стадії, то, можливо, навіть спасете себе. З раком товстої кишки на першій стадії можна успішно боротися.

За статистикою, виживання в цьому випадку становлять 93%. Однак на більш пізніх стадіях лікування стає важким. Якщо ви виявите хворобу на останній, четвертій стадії, то в цьому випадку ваші шанси - 8 з 100. Оскільки ознак цієї хвороби немає, Американське товариство ракових захворювань радить дізнатися ваш коефіцієнт ризику, а також уточнити, чи хворів хтось в вашій родині раком. Всім, кому від 50 років і старше, в обов'язковому порядку потрібно проходити регулярні обстеження.

Цукровий діабет другого типу

Симптоми: спрага, втрата ваги одночасно з збільшеним апетитом, часте сечовипускання, нудота і часткова втрата зору - все це може бути ознакою діабету.

Опис: На відміну від діабету першого типу, який зазвичай виявляють ще в дитинстві, діабет другого типу розвивається вже в зрілому віці. Діабет з'являються у людини, коли його організм не може регулювати цукор. А це, в свою чергу відбувається або через те, що підшлункова залоза не виробляє достатню кількість інсуліну, який знижує вміст цукру в крові, затримуючи розпад глікогену в печінці і збільшуючи використання глюкози м'язовими та іншими клітинами, або тому що організм не реагує на гормон.

Поява діабету другого типу зумовлюється також розміром нашої талії. Головний фактор ризику - це ожиріння. Крім того, ризик-фактори включають: рівень холестерину, високий кров'яний тиск, а також ваш вік (після 45 років значно зростає ризик захворювання на діабет).

Профілактика та лікування: Від цієї хвороби ліків не існує, однак, у більшості випадків, попередження краще лікування. Підтримуйте здорову вагу, займатися фізичними вправами, скоротіть до мінімуму споживання жирних продуктів. Все це допоможе вам у профілактиці діабету. В якості заходів боротьби, багато хворих на діабет відмовляються від продуктів, які можуть негативно вплинути на цукор в крові, роблять уколи інсуліну та перевіряють вміст глюкози в крові.

Інсульт

Симптоми: Раптовий параліч однієї з частин тіла (зазвичай це рука, нога або тіло), нечутливість, погіршення зору, невиразна мова, неконтрольований рух очей і втрата пам'яті - це симптоми інсульту.

Опис: Простіше кажучи, інсульт або "мозковий удар" - це гостре порушення мозкового кровообігу, викликане кров'яним згустком або аневризми. В результаті порушення мозкового кровообігу помирають клітини мозку, викликаючи різного роду ушкодження мозку.

Профілактика та лікування: Першим, що потрібно зробити, якщо ви запідозрили інсульт, як можна швидше потрапити в лікарню! Найкраще, якщо ви отримаєте кваліфіковану медичну допомогу протягом найближчих трьох годин. Протягом наступних кількох днів вам знадобиться, щонайменше, постійне спостереження.

Можливо, ви будете піддані медикаментозному лікуванню, щоб відновити подачу кисню в мозок. А якщо інсульт вже давно минув, а у вас, як і раніше, є певні проблеми з рухом або виразною вимовою, вам обов'язково потрібна відповідна терапія.

Коронарна (ішемічна) хвороба серця

Симптоми: Звичайно, що попереджаючими сигналами ІХС є болі в грудях під грудиною (це часто супроводжує перенапруження або стрес) або нетипові болі у грудях.

Біль може з'явитися в лівій половині грудей, спині, в руці або животі і супроводжується скороченим диханням. У деяких випадках, ви не дізнаєтеся про свою хворобу, поки у вас не буде серцевого нападу.

Опис: Ішемічна хвороба серця з'являється, коли в результаті утворення тромбоцитів і жирових клітин відбувається звуження артерій. Через зменшення діаметра знижується приток крові до серця. Коронарна хвороба серця є основною причиною смерті чоловіків і жінок у багатьох країнах (Росія, Німеччина, США).

Фактори ризику ІХС включають історію родини, високий кров'яний тиск, діабет і нездоровий спосіб життя (зокрема відсутність фізичних вправ), а також ожиріння і паління.

Профілактика та лікування: Оскільки більшість основних факторів ризику появи ІХС пов'язані зі стилем життя, справедливо припустити, що здоровий спосіб життя відіграє головну роль у профілактиці цього захворювання.

Зменшення кількості "поганих" жирів (насичені жири), холестерину і транс-жирних кислот, а також зменшення споживання натрію, фізичні вправи і відмова від куріння - усе це допоможе в лікуванні. Не треба забувати і про медикаментозне лікування (таблетки для розрідження крові, бета-адреноблокатори для зниження кров'яного тиску і антагоністи кальцію для розм'якшення артерій в організмі).

Цироз печінки

Симптоми: опухлість ніг, сплутаність, жовтяниця, поява павутини червоних кров'яних судин на шкірі, слабкість і втрата ваги - все це може бути симптомом цирозу печінки.

Опис: Подумайте про свою печінки, як про персональний кров'яний фільтр. Вона не лише допомагає боротися з інфекціями і перетравлювати їжу, але й очищає кров від шкідливих речовин. Цироз печінки, викликаний хронічною хворобою печінки, трапляється, коли на органі в тканинах з'являються рубці, що і заважає функціонуванню всього органу.

Цироз часто асоціюють з алкоголізмом, хоча ця хвороба може бути викликана як гепатитом, так і іншими захворюваннями. У найгіршому випадку, цироз може призвести до відмови нирок та необхідності трансплантації печінки.

Профілактика та лікування: Від цирозу ліків немає, але ви можете запобігти подальшому руйнуванню печінки відмовившись від алкоголю і приймаючи медикаменти. У самому крайньому випадку, вам буде потрібно трансплантація.

Якщо ви виявили деякі з представлених вище симптомів, не треба впадати у відчай, не дайте страху заволодіти вами. Краще про це дізнатися раніше, ніж пізніше.

А якщо ви молоді, займіться собою.

Здоров'я це не коли в 20 нічого не болить, а коли в 45 ще з сином на рівних у футбол бігати можна, повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі