друкувати


Через 30 років Арктика повністю розтане

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 02:01:42
Дані нового аналізу, проведеного вченими з американського Національного управління атмосферних і океанських досліджень, свідчать на користь того, що Північний полюс нашої планети повністю звільниться від льоду вже через 30 років, а не до 2100 року, як прогнозувалося раніше.

Попередні дослідження говорили про те, що Арктика в результаті глобального потепління буде повністю звільнятися від крижаної кірки протягом літніх сезонів до кінця цього століття.

Оновлений прогноз, детальні відомості про який з'явились 3 квітня в науковому журналі Geophysical Research Letters, виходить з сполучених даних комп'ютерних моделей і кліматичних даних, отриманих влітку 2008 року. У публікації йдеться про те, що арктична крига за останні 10 років стала набагато тонкішою і покриває все менші території. Влітку 2007 року був зафіксований абсолютний мінімум площі арктичних льодів.

"Драматичні зміни в Арктиці відбуваються швидше, ніж очікувалося. Цей процес є комбінацією факторів - природної зміни, сонячної активності, потепління вод Північного-Льодовитого і Атлантичного океанів, а також потужного викиду парникових газів людством ", - говорить співавтор дослідження Джеймс Оверленд.

За прогнозами вчених, протягом найближчих 30 років площа арктичних льодів скоротиться, втрати складуть 3,5 мільйона квадратних кілометрів, що становить приблизно 70-75% території США.

Дослідники прогнозують, що найбільше льоду збережеться біля північних кордонів Канади і Гренландії, а ось найбільші втрати будуть біля північно-західних кордонів Росії та поблизу Аляски.

Крім того, вчені відзначили і ще один фактор, що сприяє прискореному таненню льоду. Якщо ще 10-20 років тому до 80% сонячного світла і тепла відбивалося льодом назад у космос, то зараз через більш запорошену і брудну атмосферу коефіцієнт відображення істотно знизився і тепло сильніше концентрується над Арктикою , повідомляє SiteUA .

Обговорити на форумі