друкувати


Питання і відповіді з ДПІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 01:25:45
Наталія Тимків, заступник начальника ДПІ в м.Івано-Франківську на телеканалі "3-студія" взяла участь в інформаційно-аналітичній телепрограмі "Дійові особи", яку до ефіру готує ТРК "Вежа".

Коментуючи підсумки роботи міської ДПІ щодо мобілізації коштів до бюджету, вона зазначила: “За січень-лютий до міського бюджету надійшло 40 мільйонів 349 тисяч гривень. Фактично ці надходження перевищили планові, які становили 37 мільйонів 936 тисяч гривень. Досягнуті показники свідчать про ефективну роботу податкової інспекції навіть в умовах нинішньої фінансової кризи. Основну питому вагу складає податок з доходів фізичних осіб. У структурі податкових платежів до бюджету він становить 67 відсотків. Відтак до міської казни упродовж січня-лютого надійшло 30 мільйонів 796 тисяч цього податку. Дохідна частина міського бюджету має перевиконання і по інших платежах – земельний податок становить 1 мільйон 400 тисяч гривень, місцеві податки і збори – 94 тисячі гривень”.

Крім того, Наталія Тимків зауважила, що на рівень наповнення місцевого бюджету певною мірою тисне податкова заборгованість. “Нині вона перевищила 4 мільйони гривень. Серед боржників – державні підприємства, які лише по земельному податку і податку з власників транспортних засобів винні бюджетові 1 мільйон 220 тисяч гривень. Турбує також фінансова ситуація і на підприємствах комунальної власності. В цьому секторі економіки з початку року податковий борг зафіксовано в сумі 671 тисячі гривень. Відтак проблема такої заборгованості є актуальною не лише для податкової служби, а й для органів місцевого самоврядування. В напрямку подолання цього явища працює спільна комісія фахівців ДПІ та міськвиконкому”, - зазначила вона.

Разом з тим, у відеосюжеті про проведення чергового засідання Громадської ради при ДПІ в м.Івано-Франківську на тему: “Консолідація зусиль влади і бізнесу – спільна мета в період фінансової кризи” була висвітлена інформація про те, у який спосіб податківці і міська виконавча влада намагаються ліквідувати податкову заборгованість, зокрема підприємств комунальної форми власності, про активізацію зусиль щодо стабілізації дохідної частини бюджету в умовах кризи, про запобіжні заходи щодо обмеження мінімізації податкових зобов’язань, тощо. Громадська рада визнала складність нинішньої ситуації та потребу швидких та рішучих дій влади, бізнесу і податківців аби втримати контроль над економічною ситуацією та бюджетом.

Також, під час виступу Наталія Тимків деталізувала деякі особливості електронної податкової звітності. За її словами, це максимально зручний спосіб звітування платниками податків до ДПІ. Кількість платників, що подають податкову звітність в електронному вигляді, постійно зростає. Наприклад, по ПДВ такою формою спілкування з податковою інспекцією вже користується більше половини платників цього податку. Причому це стосується як юридичних осіб, так і підприємців.

Під час телепередачі було висвітлено відеосюжет про проведення податківцями лекцій у вищих учбових закладах нашого міста, зокрема з питань отримання податкового кредиту на навчання та про проведення прес-конференції заступником начальника ДПІ Галиною Гнатів, під час якої було висвітлено хід кампанії з декларування доходів громадян , повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області.

Обговорити на форумі