друкувати


Весна. Авітаміноз. Як захиститись?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 12:11:10
Навесні люди традиційно відчувають брак вітамінів в організмі — так званий авітаміноз. Часто це позначається на самопочутті, здоров’ї та активності. Люди більше хворіють, нервуються, почуваються зле. Як ви боретеся з авітамінозом?

Андрій Конеченков, 50 років, фахівець із вітроенергетики:

— Намагаюся їсти зелень: петрушку, укроп, щавель, редиску. Також яблука: вони хоч і минулорічні, але не тепличні й недорогі, можна на базарі купити за 4–5 гривень. А от лотки з огірками й помідорами обходжу стороною. Їх вирощують на різних добривах, та й коштують вони непомірно. Їм моркву, капусту — і квашену, і білокачанну. Дружина готує млинці з овочів. Штучних вітамінів не вживаю.

Світлана Таран, 34 роки, економіст:

— Нині більше їм фруктів й, особливо, соків. Купую і синтетичні полівітаміни. Свіжі огірки й помідори з теплиць беру зрідка — для салату. Щоб протидіяти весняній депресії, намагаюся отримати побільше позитивних емоцій: подивитися хороший фільм у кінотеатрі, вийти на природу. Сьогодні погода налагодилася: засяяло сонечко — і відразу настрій поліпшився.

Іван Лопушинський, 51 рік, держслужбовець:

— Ось приписав лікар якийсь вітамінно-мінеральний комплекс — я й не знаю, від чого він. А свіжі овочі та фрукти купувати не з нашим щастям. Держслужбовцям урізали зарплату в 2,5 разу: все відібрали, лишили голу ставку. Я в грудні захистив докторську дисертацію, напозичався по вуха. Тепер усе зароблене іде на погашення боргів.

Марія-Стефанія, 68 років, народна цілителька:

— Я авітамінозу майже не відчуваю, бо з лютого починаю щоранку натщесерце пити настій шипшини. Заварюю з вечора кип’ятком. Це мене й тримає. Людям із низькими доходами раджу вживати сою і квасолю: в них багато вітамінів групи В. Квасолю можна відварити з кислою капустою — пальчики оближеш. Також корисні соєві котлети. У відварену сою додати перемелену капусту, моркву, цибулю. Можна самим у домашніх умовах квасити капусту — вона є джерелом вітаміну С. Добре додавати до неї корінь селери для підсилення імунітету. Подавати до каші, картоплі. Бажано їсти висівковий хліб — у ньому багато вітамінів та мікроелементів.

Джерело: Газета.UA
Обговорити на форумі