друкувати


"Бентлі" рухався з швидкістю 170 км/год або хто в Україні недоторканий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 06:02:43
Експертиза, проведена Харківським науково-дослідним інститутом судових експертиз, підтвердила провину Віталія Файнгольда у вересневому ДТП, в якому загинула 25-річна Ганна Мішуткіна. Але всі минулі зіткнення "мажора" з законом говорять про те, що і на цей раз він навряд чи буде покараний.

Нагадаємо, що в ніч на 16 вересня в районі залізничного вокзалу в Сімферополі відбулася страшна аварія - автомобіль "Бентлі", за кермом якого перебував Віталій Файнгольд, зіткнувся з мотоциклом "Сузукі".

Водій отримав важкі травми, а 25-річну байкершу Аню Мішуткіну (на фото) через 2 дні ховали байкери всієї країни, провівши акції в багатьох містах, в ході яких вимагали від правоохоронців справедливого розгляду справи.

Поминальний вінок і свічка на місці трагедії - платній стоянці Файнгольда.

Але в ньому відразу з'явилися нестиковки. По-перше, Віталій відмовився дати зразок крові для аналізу представникам міліції, які засумнівались у достовірності тесту, зробленого в лікарні, - він не зафіксував присутність у крові водія алкоголю.

По-друге, свідок аварії - подруга Мішуткіной повідомила, що "Бентлі" рухався з величезною швидкістю - понад 200 км на годину, батько водія авто Йосип Файнгольд стверджував: "Мій син Віталій їхав зі швидкістю 60 - 80 км / год, не більше ".

Очевидно, заява одного з найбагатших людей столиці і депутата Сімферопольської міськради виявилося настільки переконливим, що дуже скоро кримінальну справу відносно Віталія було скасовано і перекваліфікувалися в справу за фактом ДТП, а сам він із підозрюваного перетворився на свідка зі скасуванням раніше діючої підписки про невиїзд . А внаслідок початок розгляду версії про те, що правила порушила загибла, "перетинаючи зустрічну смугу".

Остаточну відповідь на питання, з якою швидкістю рухалося авто, а отже, хто винен, повинен був дати висновок Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз. Результати цієї експертизи прийшли з Харкова на цьому тижні, і громадськості залишається дочекатися (або вимагати), коли їх офіційно оголосять. Хоча, судячи з усього, правоохоронці не будуть з цим поспішати.

Справа в тому, що експерти встановили: автомобіль "Бентлі", що забив дівчину, рухався зі швидкістю ... понад 170 км на годину. І за старою, і за новою нормам така швидкість є неприпустимою не тільки в межах міста, але навіть на трасах. А це значить, що Віталій Файнгольд нісся по Сімферополю з швидкістю, свідомо (алкоголю ж у його крові не було) створюючи аварійну ситуацію такої "ефективності", що практично не залишав можливості вижити нікому, хто виявився б у нього на шляху.

Але навіть якщо результати експертизи оприлюднять і міліція підтвердить провину Файнгольда, дуже слабка надія на те, що прокуратура підтримає звинувачення і направить його до суду, щоб Віталій відповів перед законом за злочин, передбачений ст. 286 ч. 2 Кримінального кодексу України: порушення водієм правил безпеки дорожнього руху, що стало причиною смерті потерпілого (покарання - позбавлення волі від 3 до 8 років).

І причина невіри в те, що винного в смерті Анни Мішуткіной покарають за законом, специфічні, якщо не сказати, ніжні, відносини Файнгольда з дамою на ім'я Феміда.

Міліцейські хроніки півострова пам'ятають кілька історій, коли "мажор" нариватися на закон і кожний раз отримував від нього прощення.

Один з таких випадків стався 24 лютого 2005 року. Тоді студент юрфаку Галюк (нині помічник прокурора в одній з районних прокуратур Києва), відпочиваючи в нічному клубі в Залізничному районі Сімферополя, мав нещастя зіткнутися з юним Файнгольдом і зробити йому невинне, взагалі то, зауваження типу "Віталик, ти п'яний". У відповідь Галюк отримав сильний удар, від якого впав на підлогу. Потім "мажор" бив його ногами, а на завершення ще загасив об голову сигарету. Галюк звернувся в Залізничний райвідділ міліції із заявою, але незабаром ... прокуратура відмовила у порушенні кримінальної справи проти хулігана.

26 травня 2005 року якась громадянка Горельчікова звернулася із заявою в той же Залізничний райвідділ міліції зі скаргою на те, що була побита і згвалтована Файнгольдом.

І цю справа скоро зам'яли. Ще одна пригода зафіксовано черговим міліції 4 листопада 2007 року. Увечері цього дня в ресторані "Княжа втіха" гуляли Віталій Файнгольд і прокурор одного з районів Сімферополя, що є, до речі, його родичем. "Мажор", допившись до свинячого визгу, знову пішов на подвиг. Він розбив глиняну вазу об голову охоронця - співробітника "Беркута", який за договором виконував обов'язки по охороні громадського порядку.

"Беркутовець" мовчати не став, написав заяву, але справу зам'яли.

Це було не перше зіткнення Файнгольда-молодшого з охороною розважальних закладів. Перше відбулося п'ятьма роками раніше (4 травня 2002 року) в клубі "Два капітана". Віталик з двома своїми охоронцями побив двох співробітників охоронної фірми "Кордон ДД", громадян Галіновского і Гуцала. За цим фактом було порушено кримінальну справу, і охоронці таки були арештовані в минулому році, а їх шефа-хулігана міліція затримала тільки 30 січня цього року, але через 3 доби відпустила, оскільки прокуратура відмовилася звертатися до суду за санкцією на його арешт.

Більш того, вже 10 лютого Київський суд Сімферополя скасував саму постанову про порушення кримінальної справи. Щоправда, прокуратура АРК подала на це апеляційну скаргу. У минулий вівторок Апеляційний суд скасував рішення Київського суду, і це значить, що кримінальну справу про бійку в "Двох капітаном" повинно бути відновлено.

Комусь це здасться добрим знаком: мовляв, "мажору" доведеться-таки коли-небудь відповісти і за бійку, і за таке водіння автомобіля, від якого гинуть люди. Але досвід підказує, що Файнгольду-молодшому знову вдасться відкрутитися, навіть незважаючи на викриваючу його харківську експертизу. Не дарма ж у нього в родичах ходять працівники прокуратури, повідомляють Надзвичайні події.

Обговорити на форумі