друкувати


М.Чупірчук: Нелегальна міграція тягарем лягає на наш бюджет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 03:54:49
Україна перетворилася на один з основних транзитних каналів нелегальної міграції для вихідців із країн Азії та Африки до Західної Європи. Це стало серйозною проблемою для України, адже зростання кількості нелегальних мігрантів впливає на рівень злочинності, поширення небезпечних захворювань, розвиток "тіньового" ринку праці і т. ін. Тому міграційні проблеми, зрозуміло, привертають дедалі більше уваги правоохоронних органів нашої держави. Однією з таких служб, яка контролює міграційні процеси, дотримання іноземцями та особами без громадянства Правил в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду і транзитного проїзду через її територію, є відділи у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (далі — ВГІРФО).

Які проблеми з непроханими іноземцями має Прикарпаття? Про це мову поведемо зі старшим інспектором ВГІРФО УМВС в Івано-Франківській області Миколою Чупірчуком.

— У нашій області постійно проживає 2 662 іноземців, у навчальних закладах навчається 786 іноземних студентів з 44-х країн світу, легально працює 68 іноземців у 31 організації, — каже Микола Чупірчук. — Але це, так би мовити, тільки видима вершина айсберга, яким є міграція. Торік на території Івано-Франківщини було виявлено 150 нелегальних мігрантів, до судів подано 24 позови щодо примусового їх видворення з України й відправлено в примусовому порядку на батьківщину 23 нелегалів. Також за допущені правопорушення чи відсутність запрошення від прикарпатців скорочено термін перебування 70 іноземцям.

— Це перевірки ринків, гуртожитків, житлового сектору, навчальних закладів, фірм, де працюють іноземці, та інших місць, де вони можуть перебувати. Торік завдяки їм було виявлено та припинено 859 правопорушень, пов’язаних з правилами перебування іноземних громадян та осіб без громадянства на території України. Через невчасне продовження терміну перебування в Україні чи ухилення від виїзду з її території іноземці скоїли 618 правопорушень. Виявлено 217 порушень порядку працевлаштування іноземних громадян, терміну перебування, порядку надання іноземцям житла, транспортних засобів та інших послуг, а також 24 випадки перевезення іноземців, які незаконно перебували на території України.

— Чи можна сказати, що легальні прибульці є проблемною категорією в нашім краї?

— Якщо брати до уваги іноземних студентів, яких у нас найбільше, то нема підстав твердити, що вони є для нас проблемними. Ці студенти зацікавлені в тому, щоб перебувати на Прикарпатті на законних підставах. Щоправда, два роки тому був випадок, коли ми через суд оштрафували близько 20 іноземних студентів за те, що вони звернулися невчасно за дозволом на перебування в Україні. Тож я сказав би, що більше проблем є з нашими громадянами, в т. ч. через упереджене ставлення до представників інших рас.

— Вихідці з яких країн найчастіше залишаються в нас назовсім?

— Передусім це громадяни Росії, Білорусі, Молдови. Як правило, вони мають у нас родинні зв’язки або самі є уродженцями Прикарпаття. Як відомо, згідно з законом про еміграцію іноземці, які самі або їхні найближчі родичі народилися в Україні, мають право на постійне проживання в Україні, тож люди використовують таку можливість. Також прижилися в нас окремі вихідці з Іраку, Пакистану, індії, Афганістану, Буркіна-Фассо, переважно з числа студентів, які прибули до нас навчатися й тут обзавелися родинними зв’язками.

— Якою мірою Івано-Франківщина має транзитний інтерес для нелегальних мігрантів, адже наша область межує з сусідньою державою тільки у важкодоступному місці — Карпатах? Це я згадую в контексті з недавнім виявленням вашою службою кільканадцятьох азіатів на Яблуницькому перевалі.

— Інтерес до Прикарпаття попри те, що напрямок Львів — Ужгород є набагато зручніший, виявляли вихідці з країн Азії та Близького Сходу — передусім Бангладешу, Індії, Пакистану, Афганістану. Справді, найбільш показовим є згаданий випадок на Яблуницькому перевалі, коли заступник начальника нашого відділу Ігор Дитинко затримав десять іноземців, які нелегально перебували на території України. Загалом Прикарпаття як транзитна територія на Захід особливого інтересу для нелегалів не становить. Навіть в Івано-Франківську таким прибульцям досить легко потрапити під увагу відповідних служб.

— Що повинні знати ті галичани, які запрошують до себе в гості іноземних громадян?

— При запрошенні іноземців в Україну юридичні й фізичні особи зобов’язані вести відповідний облік цих осіб, а також несуть відповідальність за своєчасне оформлення документів на право їх перебування в Україні (статті 204 та 206 КУпАП). Важливо пам’ятати: українці не мають права приймати іноземців та осіб без громадянства, які незаконно в’їхали в Україну, втратили підстави для подальшого перебування в Україні або пред’явили документи, оформлені з порушенням правил, та надавати їм послуги. Інакше це тягне за собою адміністративну відповідальність.

— Попри контрзаходи в Україні щодо нелегальної міграції її потік, здається, не міліє...

За оцінкою фахівців, лише незначна частина потенційних нелегальних мігрантів потрапляє в Україну легальним шляхом. Як наслідок Україна перетворюється на один з основних транзитних каналів незаконної міграції на Захід, й це тяжким тягарем лягає на бюджет держави і призводить до значних витрат на утримання та вислання таких іноземців за кордон України. Для подолання проблеми нелегальної міграції потрібні зусилля не тільки правоохоронних органів, а й громадян. При виявленні фактів незаконної міграції просимо повідомляти органи МВС для вжиття відповідних заходів. Це важливо й в гуманітарному плані, адже вже траплялося, що завдяки затриманню нелегали визволялися від рабства, як це було на Закарпатті з китайцями, а то й рятували собі життя, що, власне, й сталося торік у грудні завдяки пильності наших працівників.

Автор: Петро ПАРИПА
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі