друкувати


Р.Ткач: Як селяни з безробітних в працевлаштованих перетворились

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 03:40:02
13 січня цього року полярно змінився статус багатьох тисяч українців. Селяни, які вважаються членами особистих господарств, несподівано з безробітних перетворились у "працевлаштованих" і забезпечених людей.

Як усі селяни стали "працевлаштованими"

Саме 13 січня 2009 р. набув чинності закон від 25 грудня 2008 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення".

Відповідно до цього закону громадян, які мають землі для ведення особистого селянського господарства, зараховано до категорії зайнятого населення. Тобто вони не можуть бути зареєстровані в службі зайнятості й отримати статус безробітного і, відповідно, не можуть отримати матеріальну допомогу.

Розповідь про те, як цей закон писався, могла би зайняти не одну сторінку, однак у залі парламенту на його розгляд було витрачено тільки чотири хвилини. Таке поспішне прийняття законопроекту стало наслідком ефективної "просувної" діяльності уряду через окремих бютівських депутатів.

Те, що уряд вирішив істотно заощадити на селянах, стало очевидним ще при прийнятті Державного бюджету на цей рік. Урядовці добре розуміють, що селяни самі себе забезпечують харчами, їм важко покинути свої господарства і щодо цього вони є найменш небезпечними в разі посилення соціальної напруги. Тому не дивно, що Кабмін доклав усіх зусиль для того, щоб згаданий закон був прийнятий "під шумок" боротьби зі світовою фінансовою кризою.

Зміни законодавства для селян стали приголомшливими. В один момент фактично безробітні селяни формально стали працюючими. Починаючи з 13 січня кожна особа, яка втратила роботу і хоче стати на облік у центрі зайнятості, повинна подати довідку про те, що вона не є членом особистого селянського господарства. Потрібно зауважити, що до членів особистих селянських господарств належать не тільки безпосередньо власники земельних ділянок для ведення особистих селянських господарств (ОСГ), а й усі члени їх сімей, що проживають з ними. На практиці фактично всі жителі села вважаються членами ОСГ.

Позбавлення селян права на отримання допомоги в разі втрати ними роботи — це тільки перший етап дискримінаційної і репресивної політики уряду. Наступним етапом є позбавлення права на отримання субсидій та всіх інших видів соціальних допомог для малозабезпечених сімей, оскільки для їх отримання потрібно надати довідки про свої доходи, а якщо особа не працює, то повинна принести відповідну довідку з центру зайнятості. Зрозуміло, що члени особистих селянських господарств не зможуть надати жодних документів, які вимагаються, а тому в призначенні різних видів соціальних допомог їм буде відмовлено.

При підготовці бюджету на 2009 рік уряд передбачав можливість такої "економії" на селянах, тому не дивно, що нині у Фонді загальнообов’язкового соціального державного страхування на випадок безробіття коштів на виплату допомоги селянам практично немає.

Деякі сільські ради, щоб допомогти людям, приймають абсолютно незаконні рішення на кшталт "усіх жителів села не вважати членами ОСГ", "визнати недійсним на території села Закон про особисте селянське господарство".

Якщо сказати, що селяни обурені, то це нічого не сказати. Багато сімей залишились без засобів до існування. Сьогодні вони не мають змоги придбати найнеобхідніші речі та оплатити послуги електро- чи газопостачання. Щодня сотні скарг надходять до Міністерства праці і соціальної політики, але не мають вирішення.

Робота над помилками

Намагаючись хоча б частково зняти проблему, 25 лютого Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою було внесено зміни до порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних. Центрам зайнятості дозволили брати на облік осіб, які впродовж останнього року працювали не менше ніж 26 тижнів, незважаючи на те, що вони є членами особистих селянських господарств. Але деякі центри зайнятості все ще продовжують відмовляти при взятті на облік таким особам, оскільки їх не повідомлено про існування цієї постанови.

На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано вісім альтернативних законопроектів (я є автором одного з них), що мають на меті виправити помилки закону про зменшення впливу світової фінансової кризи у сфері зайнятості населення. Адже, всупереч задекларованим завданням, цей закон насправді значно погіршив становище осіб, що втратили роботу. Ми пропонуємо відновити конституційні права громадян — членів особистих селянських господарств — на соціальний захист у разі безробіття.

Однак ми зіткнулись із шаленим спротивом Кабміну та депутатів, що представляють БЮТ. Єдина структура, яка нині послідовно відстоює інтереси селян, — це Мінагрополітики. Натомість міністр праці та інші урядовці під будь-якими приводами намагаються завадити прийняттю законопроекту, який би повернув стару редакцію ЗУ "Про зайнятість".

Прем’єр-міністр майже щодня запевняє всіх у своїй турботі про селян, але її дії свідчать про абсолютно інше. Підконтрольні їй парламентські сили виконують брудну роботу з прийняття несправедливих рішень, а прем’єр доповідає про "країну добробуту і справедливості", яка невдовзі постане на теренах України.

Вважаю, що в сьогоднішній критичній щодо селян ситуації необхідно переглянути Державний бюджет та повернутись до стандартів їх соціального захисту, що діяли торік. Одночасно потрібно поступово змінювати умови діяльності особистих селянських господарств. На нинішній день уже розроблено законопроект, в якому я пропоную для тих членів господарств, що мають можливість реалізовувати надлишки своєї продукції, спрощену систему оподаткування, обліку й звітності.

Усі законодавчі дії мають бути спрямовані на те, щоб у подальшому успішні особисті селянські господарства перетворювались у невеликі фермерські господарства.

А першочерговим завданням на цьому етапі має бути подолання соціальної напруги серед жителів сільських територій із прийняттям відповідних законів, про які йшлося вище. Адже саме жителі сіл при обмеженому ресурсному потенціалі значною мірою забезпечують продовольчу безпеку країни, виробляючи майже 70% тваринницької продукції та понад 90% городини й садовини.

Автор: Роман ТКАЧ, Народний депутат України
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі