друкувати


Як і за що ми любимо податкову службу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 03:11:04
Оцінити діяльність органів державної податкової служби щодо налагодження партнерських відносин з платниками податків та відповісти на запитання протягом січня-лютого 2009 року пропонували івано-франківські податківці суб’єктам господарювання нашого міста під час проведенні семінарів, лекцій для платників податків та під час надання консультацій на особистому прийомі громадян.

Загалом було опитано 160 респондентів різного віку. Серед опитаних переважали громадяни, що мають вищу освіту – 111, середню спеціальну – 40, середню - 9. В опитуванні брали участь 79 підприємців, 60 службовців, 15 студентів та 6 пенсіонерів.

Результати опитування показали, що 80 опитаних громадян оцінюють діяльність органів державної податкової служби щодо налагодження партнерських відносин з платниками податків як добру, 49 - як дуже добру та 31 - як задовільну.

У відповідності з узагальненими даними опитувального листа у 76 опитуваних не виникає жодних проблем під час своєчасної сплати податків, заповнення та подання податкової звітності, у 69 громадян іноді виникають окремі питання, а 15 опитаних зазначили, що з цими питаннями ніколи не зіштовхувались.

На запитання "Чи доводилось громадянам у податкових органах зустрічатись з випадками тяганини, грубощів, неуважності, стояти в чергах?" 133 опитуваних відповіли – "ніколи", 13 – "іноді". Не змогли відповісти на поставлене запитання - 14 респондентів, мотивуючи тим, що ніколи там не бували.

Аналізуючи відповіді на запитання щодо оцінки рівня розгляду звернень громадян та платників податків органами податкової служби 123 опитаних відповіли, що запити завжди розглядаються своєчасно та якісно, а 37 опитаних зазначили - ніколи не звертались. Крім того, 118 респондентів зазначили, що послуги з роз’яснення податкового законодавства надаються завжди своєчасно та на високому професійному рівні, 32 - що такі послуги їх задовільняють, а 10 - такими послугами не користувались.

Водночас опитувані вказували і на фактори, які негативно впливають на авторитет податкової служби. Серед них: 48 - на недосконалість податкового законодавства; 7 - на плинність кадрів; 13 - на часті зміни в законодавстві; 39 - на високі ставки податків; 5 – на відсутність податкового кодексу; 48 - на складну податкову звітність.

Разом з тим, 57 респондентів відзначили рівень виконання податківцями своїх функціональних обов’язків на "відмінно", 95 - як "добре", та 8 - "задовільно".

Тож результати моніторингу громадської думки засвідчили, що у громадян ще є деякі зауваження до діяльності органів ДПС. Однак платникам податків стають зрозумілими стратегічні засади діяльності податкових органів – прозорість, наближеність до інтересів і потреб людей, зміцнення і гармонізація стосунків із платниками податків. Це й знайшло своє відображення у анкетах респондентів.

Джерело: ДПІ в м. Івано-Франківську
Обговорити на форумі