друкувати


Сімейній медицині бути?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 01:22:14
На черговому засідання колегії обласного головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської розглядалось питання про стан надання медичної допомоги сільському населенню Івано-Франківщини та розвиток сімейної медицини. Це має стати основним стратегічним напрямом і одним з головних завдань галузі охорони здоров’я.

За останні роки в області відбулися позитивні кількісні зміни щодо закладів закладів сімейної медицини. В області наразі функціонують 119 лікарських амбулаторій СМ, 2 дільниці СМ на базі поліклінік районних лікарень, 4 дільниці СМ у складі поліклінік центральних районних лікарень, 21 дільниця у складі поліклінік м.Івано-Франківська. В Галицькому, Городенківському, Долинському, Калуському, Коломийському, Надвірнянському, Снятинському, Тисменицькому, Тлумацькому районах області та місті Яремчі всі амбулаторії реорганізовані в амбулаторії сімейного типу.

За сімейним принципом в області обслуговується 38 відсотків всього населення (практично кожний третій житель), серед сільського населення – 58 відсотків або кожний другий сільський житель області та 38 відсотків дітей віком від одного до 17 років.

На сьогодні залишаються вакантними близько 100 посад сімейних лікарів. Протягом 2006-2008 років для потреб сільської охорони здоров’я підготовлено в інтернатурі 169 молодих спеціалістів, в тому числі за спеціальністю "загальна практика - сімейна медицина" – 64. Всього в області зареєстровано 355 штатних посад лікарів СМ. Несприятлива ситуація щодо забезпечення лікарськими кадрами АЗПСМ склалася в Рожнятівському, Долинському, Надвірнянському районах, де залишаються вакантними по 5-9 посад сімейних лікарів.

Матеріально-технічне оснащення більшості закладів охорони здоров’я первинної ланки є недостатнім. В Долинському, Снятинському, Рожнятівському районах вкрай незадовільне. Недостатньо забезпечені заклади сільської охорони здоров’я санітарним транспортом, особливо в Галицькому, Тлумацькому, Косівському та в Коломийському районах. За 2008 р. не придбали для села жодної одиниці санітарного автотранспорту в Богородчанському та Калуському районах.

Колегія звернула увагу на виїзні форми організаційно-методичної та планово-консультативної допомоги населенню, на методичну роботу районних спеціалістів. Зазначено, що в амбулаторіях Долинського, Рожнятівського та Галицького районах недостатньо працюють фізіотерапевтичні кабінети, лабораторії, електрокардіографи.

Розглянуто також стан щодо звернень громадян з питань медичного обслуговування та про використання бюджетних коштів в закладах охорони здоров’я області. З розглянутих питань прийняті конкретні рішення.

Автор: Джерело: Прес-служба ОДА
Обговорити на форумі