друкувати


Найбагатші люди України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 12:58:39
Журнал "Фокус" опублікував щорічний рейтинг найбагатших людей України. Традиційно в рейтинг "Фокуса" увійшли тільки ті, чиє право власності підтверджено інформацією з відкритих джерел: звітів компаній, публікацій в пресі, заяв самих власників, а також даними інвестиційних компаній та експертів.

Лідер рейтингу - Ринат Ахметов – на фото (SCM Group, 3 683 мільйона доларів), за ним ідуть Віктор Пінчук (Interpipe Group, 3 522 мільйона доларів), а замикає трійку лідерів Ігор Коломойський (Група "Приват", 2 294 мільйони доларів).

Далі перша десятка виглядає наступним чином:

4-е місце - Геннадій Боголюбов (Група "Приват", 2 168 мільйона доларів)

5-е місце - Костянтин Жеваго ( "Ferrexpo", 969,8 мільйона доларів)

6-е місце - Володимир Бойко (ММК ім. Ілліча, 743,5 мільйона доларів)

7-е місце - Віталій Гайдук ( "Індустріальний союз Донбасу", 704,3 мільйона доларів)

8-е місце - Сергій Тарута ( "Індустріальний союз Донбасу", 673,8 мільйона доларів)

9-е місце - Вадим Новинський ( "Смарт Холдинг", 671,2 мільйона доларів)

10-е місце - Леонід Юрушев (АКБ "Форум", 663,2 мільйона доларів)

Загальний стан учасників торішнього рейтингу перевищувала 100 мільярдів доларів. У цьому році воно становить трохи більше 30 мільярдів доларів.

Через економічну кризу найбагатші люди України стали набагато біднішими. Поліпшити свої позиції вдалося тим бізнесменам, які встигли до настання важких часів продати за гарну ціну свої активи. Так, своєчасно вийшовши з банківського бізнесу, Леонід Чернівецький та Сергій Тігіпко піднялися в списку на 11-у та 14-у позицію. Максимальні ж втрати у грошовому еквіваленті понесли "металурги", тобто ті, чия бізнес-діяльність пов'язана з цією галуззю промисловості. Навіть незважаючи на те, що Ринату Ахметову вдалося зберегти лідерство в клубі українських олігархів, втрати його величезні - 10,9 мільярда доларів. Крім нього, величезні втрати понесли ще 11 учасників торішнього рейтингу, що призвело до скорочення списку українських мільярдерів до чотирьох чоловік.

Мінімізувати збитки зуміли ті, кого свого часу привернули енергетичні активи. А деякі, як, наприклад, акціонери ЗАТ "АРС" Сергій Кий (№ 34 в 2009 році) та Ігор Гуменюк (№ 44 в 2009 році), навіть збільшили з початку року свій капітал завдяки постачанню енергетичного вугілля, у якому український уряд бачить заміну природному газу.

Якщо до 2008 року банківська діяльність приносила відчутний дохід, то тепер багато банків знецінилися в рази. І вже до 2010 року багато хто ще з недавно успішних банкірів можуть взагалі позбутися статусу мільйонерів. У грошовому вираженні найсильніше постраждав колишній господар "Промінвестбанку" Володимир Матвієнко, який з лютого 2008 року збіднів на 926 мільйонів доларів і опустився в рейтингу "Фокуса" відразу на 45 позицій (нині 66 позиція) , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі