друкувати


Криза: мінуси і... плюси

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-01 08:31:33
Гроші як вода — відомий вислів. В умовах світової економічної кризи він як ніколи актуальний. На все коштів явно не вистачає. Висновок один — треба економити. Питання в іншому — на чому?

Порожні прилавки — ознака кризи. Під час економічної кризи стало значно простіше економити. Чому? Зайшла в один з місцевих супермаркетів і побачила, що стелажі величезного магазину значно "схудли", а деякі з них залишились зовсім без товару, наприклад, без цигарок. Спокуса необдуманого витрачання грошей зменшилась, адже й асортимент товарів істотно зменшився. Те, що прилавки в супермаркетах помітно порожніють, є своєрідною специфікою цієї кризи. Експерти кажуть, що супермаркети перестали закуповувати неходовий товар, важче стало отримати кредит чи, скажімо, якусь продукцію "під реалізацію". А в менші магазини завозять менше товару, наприклад, майонез, масло, ковбаси, деякі сорти чаю, кави тощо. Щоб убезпечити себе від зайвих фінансових затрат, які в цей складний час не обов’язково принесуть прибуток. А ще люди бояться дефіциту і закуповують товар великими партіями.

Ще одна специфіка кризи — в магазинах поменшало людей. Покупці вже не кидають у кошик все підряд, довго придивляються, порівнюють ціни та купують тільки потрібне. Черг до кас у супермаркетах вже майже немає.

Одні магазини зникають, а натомість з’являються нові. Найчастіше замість різнокольорових вивісок можна побачити слово "оренда". Це наступна ознака цьогорічної кризи. Стало важко орієнтуватись у торгових точках, адже попри кризу нові бутики, ювелірні та інші крамнички все ж відкриваються, але є й такі магазини, які, на жаль, збанкрутували.

Антикризова дієта. Вмикаю телевізор чи переглядаю періодичні видання, а там одне і те ж — багаті й знамениті діляться досвідом економії та розповідають нам, простим смертним, від чого слід відмовитися. і ось про що я дізналась. Олександра Ніколаєнко вже не купує дорогих суконь, продюсер Юрій Нікітін відмовився від дорогого одягу та непотрібних аксесуарів. Ведучий Юрій Горбунов економить на бензині та супермаркеті, не купує все підряд і вже звертає увагу на ціни. В принципі зірки мають і доходи вищі, і рівень життя в них трохи інший, аніж у нас, тому дотримуватись їхніх порад не обов’язково. Натомість вирішила провести невеличке опитування жителів івано-Франківська: які у них витрати і на що кошти криза все ж таки з’їла.

Про економію питаю 22 річного юнака: "Економлю на всьому. Найбільше, певно, витрачаю нині на харчі, — їсти ж хочеться, і то намагаюсь нічого дорогого не купувати, навіть солодкого став менше їсти. А так нічим більше себе не балую — ходжу в "шмотках" дворічної давності, побутової техніки не купую, навіть преси не читаю, бо вдома маю інтернет".

Віра, яка живе одна і має кота, от що розповідає: "Економлю, наприклад, на кормі для котів, купую своїй кішці замість "Віскасу" консерви, перемішую з кашами, і виходить набагато дешевше, ще й надовше вистачає, і корисніше. А ще на їжі економлю — пощу".

А й справді, криза підводить усе більше й більше людей до посту. Проте не слід забувати, що постять все-таки не шлунком, а душею.

Ще важче живеться тим, у кого є кредити, тим більше валютні. Вже трапляються випадки, коли продають автомобілі, які взято в кредит, аби сплатити його. Така вона парадоксальна проза життя.

Пропоную ще один рецепт антикризової економії: "На продуктах наша сім’я не економить, адже це все-таки наше здоров’я. Ну хіба що не користуємося власним автомобілем, бензин ніби подешевшав, але все ж дорого. Тому тепер більше ходимо пішки, більше гуляємо. У всьому є свої плюси, і навіть в економічній кризі". А й справді, в усьому є свої плюси, і навіть у кризі, адже вона має певний виховний момент. Більшість людей уже не купує все підряд, зважує витрати, цим самим вчиться розумно витрачати гроші, адже це своєрідне мистецтво.

Сім’я пенсіонерів ділиться: "Пенсії мізерні. Спочатку сплачуємо комунальні послуги, а решту витрачаємо на продукти. Цих грошей і без кризи не дуже на харчі вистачало, а тепер мусимо ще й на них економити".

А якщо підсумувати, то в рейтингу товарів, від яких криза змусила відмовитися, на першому місці одяг, розваги, побутова техніка і делікатеси.

Ринок чи супермаркет? Це питання з розряду постійних: де скуповуватися? В супермаркеті, де зручніше, комфортніше та по-європейськи, чи таки старим дідівським способом — на ринку.

Думаю, що в час економічної кризи треба обирати там, де дешевше. А переважно дешевше — на ринку. Хоча в супермаркетах можна натрапити на різноманітні акції, які роблять той чи інший товар доступнішим.

А загалом специфіка цін в умовах цієї кризи в тому, що вони кардинально відрізняються між собою. Тому треба бути уважними та скрупульозними, навіть, мабуть, варто занотовувати ціни й порівнювати їх. Скажете, на копійках економити безглуздо? А я так не вважаю. Адже, як переконував відомий рекламний слоган: "Копійка гривню береже".

І насамкінець... Криза потрохи набирає обертів. У частини людей уже починається паніка, проте, думаю, панікувати не варто. Треба вчитися ощадливіше та розумніше жити. На чому і як економити, кожна сім’я вирішує сама, але не варто економити на почуттях. Адже криза людських стосунків страшніша за всі економічні кризи разом узяті.

Рецепти економії в умовах кризи. Ми поцікавились у пересічних іванофранківців, на чому в першу чергу змусила їх економити криза, та попросили запропонувати свої рецепти економії.

Ірина, студентка фармацевтичного факультету медуніверситету:
— Економлю на засобах гігієни, купую дешевші шампуні та інше. А ще — на книгах та пресі, не купую дорогі журнали, більше дивлюсь телевізор, слухаю радіо. Щодо дозвілля, то рідше ходжу в кіно, раніше відвідувала кінотеатр двічі на місяць, а тепер лише раз.

Не варто економити на їжі, тому що про здоров’я потрібно дбати передусім, бо пізніше доведеться витрачатися на лікарські засоби. А на них не можна економити, як казав один лікар: "Я не настільки багатий, щоб купувати дешеві ліки".

Оксана, держслужбовець ОДА:
— По-перше, заробіток зменшився, з запізненням його виплачують, і це призводить до того, що обов’язково треба переглянути свій бюджет. Переважно економимо на покупках, які задовольняли потребу дитини, тобто фрукти, кондитерські вироби, ігри. Тепер закуповуємо м’ясну продукцію і хлібобулочні вироби, а на всьому іншому починаємо економити. Колись можна було дозволити собі фрукти, різноманітні "смаколики", можна було приготувати якісь додаткові салати, тепер слід обмежувати себе в екзотиці, вживати просту їжу.

Думаю, треба відмовитись від напівфабрикатів, а самому готувати ті ж вареники, пельмені, налисники. Так дешевше.

Олег, водій:
— Я і до кризи економив, тому що зарплата не дуже висока, а нині — тим більше. Просто менше купуємо. Ми категорично відмовились від м’яса, солодощів, фруктів. Запчастини до автомобіля подорожчали в два рази, а дороги в нас погані, тому змушений менше їздити.

Щодо порад, то, думаю, треба перестати жити в розкоші, навчитися затягувати паски.

Марія, пенсіонерка:
— Нічого не економлю, живу так, як і жила: влітку — на селі, тримаємо порося, кури, восени ріжемо і їдемо в місто. Ми не маємо на чому економити, адже маємо своє м’ясо, яйця, картоплю, муку. Купуємо тільки олію, масло, сметану...

Треба трохи себе обмежувати і не жити на широку ногу, не пити горілки, не курити...

Ілона, студентка університету нафти й газу:
— Я отримую стипендію 530 гривень, кожного місяця на книжки витрачала в середньому 200 гривень. Нині книжок купую лише на 50 гривень на місяць. Зазвичай я любила купувати як художню літературу, так і довідники, різноманітні посібники. Тепер купую виключно новинки художньої літератури, які мені цікаві.

Економлю на розвагах, відпочинку, значно менше ходжу в кіно, у кав’ярні, на дискотеки.

Тепер можна включати фантазію і моделювати зі старого одягу цікаві варіанти. Так пробую робити і я, не витрачаючи зайвих коштів на одяг, бо він дуже подорожчав.

Дзвенислава, журналіст:
— Передусім вважаю, що до економічної кризи, як і до всього в житті, треба ставитись з розумінням та спокоєм, без зайвої паніки. А якщо детальніше, то думаю, що економити треба на непотрібних речах — таких як алкоголь і тютюн. Оскільки я є і курець, і дозволяю собі час від часу випити, то почала економити на цигарках і алкоголі, вбачаю в цьому плюс. Тобто криза може спонукати до певних позитивів у бік особистісного розвитку людини.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі