друкувати


Л.Таран: Єдиний Центр готує новий закон про референдуми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-01 02:55:22
"Нова Конституція має прийматися на референдумі, що буде проходити на новій правовій основі. Зараз Єдиний Центр працює над новим законом про референдум і найближчим часом внесе його на розгляд Верховної Ради", - заявила Перший заступник голови секретаріату Єдиного Центру Леся Таран.

На думку політика існуюче законодавство не дозволяє використовувати референдуми як інструмент народного волевиявлення. "Ми вже маємо сумний досвід проведення референдумів", - говорить Леся Таран, - "Фактично це були найдорожчі в історії України соціологічні опитування. Адже наслідків після їх проведення не було жодних. Якщо сьогодні проводити референдум без зміни законодавчої бази – викинемо на вітер 450 млн. грн."

Політик вказала на три основних переваги, які ми отримаємо після ухвалення закону. "По-перше, припиниться законодавчий безлад в питанні референдумів", - зазначає Таран, - "Адже діючий закон не сприяє, а блокує народний вибір. Він настільки застарілий, що в ньому навіть є посилання на неіснуючу Президію Верховної Ради. Крім того, існують суперечності між законом 1991 року та Конституцією".

Як запевняє Леся Таран "друга перевага полягає в тому, що референдуму повернуть його сутність – волевиявлення громадян стане нормою прямої дії і рішення референдуму стануть законом. По-третє, саме на референдумі Україна має приймати нову Конституцію, тоді нам вдасться уникнути політичних спекуляцій навколо змін до Основного закону".

Джерело: Прес-служба Єдиного Центру
Обговорити на форумі