друкувати


Викрито всесвітню комп’ютерну шпигунську операцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-31 04:22:25
Канадські дослідники твердять, що викрили велику електронну шпигунську операцію, яка полягає у крадіжці інформації з комп’ютерних систем урядових і приватних організацій у понад ста країнах світу.

Дослідники вважають, що всю систему досі контролюють комп’ютери, переважна більшість із яких у Китаї. Проте немає доказів, що до операції причетний китайський уряд.

Фахівці з університету в канадському місті Торонто заявляють, що шпигунська система проникла до майже 1300 комп’ютерів у 103 країнах світу.

Розслідування почалося, коли вчених попросили перевірити комп’ютери в офісах духовного провідника Тибету Далай Лами, що живе у вигнанні в Індії. Перевірка тривала 10 місяців.

Серед уражених електронною шпигунською операцією установ, крім тибетських еміграційних центрів в Індії, Лондоні, Брюсселі та Нью-Йорку, є державні інституції різних країн, такі як посольства, міністерства закордонних справ, урядові будівлі.

Серед жертв програми-шпигуна є МЗС Латвії, Ірану, Бангладеш, Індонезії, Філіппін, Брунею, Барбадосу і Бутану. Крім того, сліди електронних шпигунів виявлені в посольствах Німеччини, Португалії, Індії, Пакистану, Південної Кореї, Індонезії, Румунії, Кіпру, Мальти, Таїланду та Тайваню.

Мережа має витончені можливості, за стилем подібні до телепрограми "Великий брат". Серед іншого, система дозволяє вмикати відеокамери та звукозапис заражених комп’ютерів для спостереження за офісами, а також красти документи з комп’ютерів і пересилати їх до Китаю. Система зосереджується, головним чином, на країнах Південної і Південно-Східної Азії. Вражено було також комп’ютери посольства Індії у Вашингтоні, а за комп’ютерами НАТО, як мовиться у звіті, вели спостереження.

Канадське дослідження мають повністю оприлюднити у виданні Information Warfare Monitor.

Хто ж замовник?

Канадські вчені кажуть, що електронну шпигунську систему контролюють переважно комп’ютери із Китаю. Але автори звіту не стверджують, що замовником є саме китайський уряд.

Рональд Деберт, який входить до канадської дослідницької групи, називає викритий його групою світ "темним підземним царством", творцями якого могли бути і росіяни, і ЦРУ.

Зі свого боку, офіційний Пекін заперечив, що має якийсь стосунок до цієї схеми.

Щодо інфільтрації комп’ютерів Далай Лами, то окреме дослідження також щойно оприлюднили вчені провідного британського Кембриджського університету. Вони сумнівів не мають і стверджують, що за офісами Далай Лами стежив саме уряд Китаю, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі