друкувати


Лікар застерігає: Воші — небезпечні паразити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-31 01:06:19
За останні десятиліття житлово-побутові умови життя нашого населення істотно змінилось. Більшість людей має житло, обладнане ванною або душем. Функціонують лазні, перукарні, хімчистки. В магазинах є все необхідне для дотримання особистої гігієни. Проте, на жаль, ще досі зустрічаються неохайні люди, поражені вошами. Частіше завошивленість (педикульоз) зустрічається серед учнів шкіл-інтернатів, загальноосвітніх шкіл та осіб, які ведуть антисоціальний спосіб життя. Щороку у місті та районі виявляється до ста випадків педикульозу.

Воша — паразит людини, вона живиться її кров’ю. Тривалість життя воші — більше місяця. Вона відкладає яйця (гниди), які міцно приклеюються до волосся, одягу. Цикл розвитку дорослої воші триває 16—17 днів. Воша передає ряд інфекційних захворювань, в тому числі висипний тиф, тому головним засобом боротьби з ним є боротьба з завошивленістю.

Більшість молодих батьків необізнані з існуванням цього паразита, ніколи не бачили воші, гнид. Але, щоб їх виявити, необхідно регулярно оглядати своїх дітей і себе. При підозрі на пораженість вошами або гнидами необхідно звернутися до медичного працівника, який дасть рекомендації щодо ліквідації паразитів.

Надійним засобом у попередженні педикульозу є дотримання особистої гігієни: регулярне миття всього тіла теплою водою з милом, зі зміною натільної і постільної білизни, підстригання і розчісування волосся, чищення одягу; прибирання приміщення, дотримання в чистоті предметів догляду та меблів. При райсанепідемстанції працює стаціонарна дезінфекційна камера, яка безкоштовно проведе обробку домашніх речей. Категорично забороняється використовувати чужі гребінчики, рушники, постіль, одягати чужий одяг і головні убори.

Найефективнішим засобом знищення вошей і гнид є медичні препарати, які реалізуються в кожній аптеці. Необхідно знати, що миття шампунем голови, без застосування препаратів, і прання білизни без кип’ятіння не звільнить від вошей і гнид.

Автор: Олексій КОСЬКО, лікар-епідеміолог рай санепідемстанції
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі