друкувати


Його ім’я — серед борців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-31 12:53:14
"Мазепа — державний діяч" — під такою назвою в центральній районній бібліотеці пройшла історична година до 370-ї річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи.

Політична програма Мазепи відзначалася ще в часи Дорошенка і Самойловича. Він твердо стояв на ґрунті української козацько-гетьманської державності й соборності українських земель. Основною метою політики Мазепи як гетьмана України було об’єднання земель, насамперед Гетьманщини, Правобережжя, Запоріжжя і, при можливості, Слобожанщини у складі єдиної держави.

У царині внутрішньої політики Мазепа підніс на високий рівень господарство, зокрема промисловість, дбав про розвиток української науки, освіти, культури та літератури. Мазепа був великим і щедрим меценатом мистецтва, особливо архітектури та малярства.

Мало хто знає, що гетьман був непересічним поетом. До нашого часу дійшли чотири його вірші й кільканадцять листів, адресованих Мотрі Кочубеївні, що була закохана в нього. Листи до Мотрі — це поетичний вияв палкої любові й ніжності гетьмана, що не була погашена розсудливістю державного діяча.

Та все ж, Мазепу не треба ідеалізувати, перетворювати на ікону, дописувати риси, яких у нього не було. Як зазначив Г. Хоткевич: "Може, й не весь він чистий, як Христос, може й не один гріх на його душі, але все ж його ім’я серед борців, а не серед тих, "хто за шмат гнилої ковбаси" продав рідний край, і народ, і його будучність, і свободу".

Автор: Руслана ОНИСЬКІВ, завідувачка довідково-бібліографічного відділу ЦРБ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі