друкувати


Хакер ДНК, або як легко можна викрасти генетичні дані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 03:44:58
Новий горизонт, який може стати мішенню для злодіїв, це генетичний код. Це не є фальшива тривога, йдеться про дуже серйозну річ. Стало очевидним, і підтверджено практично, можливість викрадення зразків генетичного коду і його використання на розсуд злодія, абсолютно без вашого відома.

Спеціальне розслідування британського журналу New Scientist, демонструє, як надзвичайно легко можна стати злодієм ДНК і те, що генні лабораторії не мають належних систем контролю і захисту аби запобігти "генетичним злочинам". Абсолютно вільне поле для діяльності, повідомляє Repubblica.it.

Журналіст одного тижневика, Michael Reilly, увійшов у роль злодія, викравши з бокалу сліди, що залишив його колега і відправив їх до лабораторії аби виділити ДНК від біологічного матеріалу. У даний час існує велика кількість таких лабораторій, багато з яких навіть співпрацюють з правоохоронними органами. Йдеться про дуже делікатне питання, але у нашого так званого злодія ніхто не поцікавився кінцевим призначенням генетичних даних. А за кілька тижнів йому до дому прийшов лист з усіма даними ДНК його колеги. Проте "злодій" з New Scientist, на цьому не зупинився. Він звернувся до іншої лабораторії з проханням розмножити зразки ДНК, і отримав такий самий результат. Лабораторія виконала свою роботу не спитавши навіть про походження цих зразків ДНК. Наступний крок був найбільш вдалий, Michael звернувся в лабораторію DecodeMe, для нового аналізу, ця лабораторія запросила дані про власника зразків ДНК і відправила йому додому тампони, на яких адресат мав би залишити сліди слини. Проте Michael обійшов і цю проблему, він на тих тампонах залишив сліди зразків, котрі йому розмножила попередня лабораторія і відправив те все назад. Без жодної підозри лабораторія виконала свою роботу, так само поступила й інша лабораторія, про наслідки роботи котрої, Michael за допомогою безплатної програми прочитав online.

Дослідження журналу New Scientist у повному обсязі показало всю дірявість і недієздатність систем захисту геномічних лабораторій. Будь хто, ваш роботодавець, ваш чоловік, знайомий може викрасти ДНК, проаналізувати його і використати дані проти вас.

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі