друкувати


До осені українська економіка згорнеться на 40%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 11:30:52
Без кредитної підтримки банків вже до осені економіка України згорнеться на 30–40%, прогнозує екс-заступник голови Національного банку Сергій Яременко. А банки, сконцентровані на добуванні грошей для повернення вкладів, за його словами, не можуть кредитувати.

"Підприємства, які вже упродовж шести місяців (з жовтня 2008-го по березень 2009-го) не мають кредитної підтримки, втрачають до 60% обігових коштів. Таким чином, уже до вересня діяльність більшості українських компаній просто зупиниться", - заявив Яременко.

На думку експерта, в таких умовах зможуть вижити тільки експортно-орієнтовані підприємства, а також частина компаній харчової промисловості, які разом створюють не більш як 70% вітчизняного ВВП.

Відповідно, звужена економіка вже не потребуватиме нинішньої кількості банків. Разом із падінням реального ВВП приблизно на третину доведеться скоротитися і банківській системі.

Між тим Державний комітет статистики повідомляє, що заборгованість по заробітній платі у березні вже перевищила 1,6 мільярда гривень.

В порівнянні з лютим заборгованість зросла на 107,8 мільйонів. Найбільша заборгованість по зарплаті в Донецькій (379,7 мільйонів гривень), Харківській (150,9 мільйонів), Луганській (147,8 мільйонів) областях та у Києві (181,5 мільйонів).

Заборгованість із виплати заробітної плати у 2009 році



Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі