друкувати


Антикризовий пакет: Від підтримки до блокування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 10:56:49
Політичний тиждень стартує з антикризових ініціатив уряду, доля яких нині в руках парламенту. Верховна Рада має розглянути урядовий антикризовий пакет у вівторок. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає на його ухваленні. Самі ж депутати визначаться сьогодні на Погоджувальній раді.

Головна інтрига політичного тижня – чи пройде кабмінівський пакет у парламенті. Про це Радіо Свобода вирішило дізнатись безпосередньо у представників різних політичних сил.

Найбільш вибагливими виявилися регіонали. Якщо закон їм не сподобається, вони просто заблокують трибуну. Депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колісниченко каже, що "регіонали" підтримають урядові ініціативи, "якщо це буде на потребу України, а не на потребу пані Тимошенко і її президентських амбіцій".

"Побачимо – будемо розуміти. Верховна Рада, яка не працює на інтереси українців, а працює на інтереси Тимошенко, працювати не буде! Ми вже все сказали – відставка! І позачергові вибори – всіх!" – заявляє представник "регіонів".

Чи підтримає пакет фракція Блоку Литвина, самі литвинівці не коментують. Хоча ще минулого тижня Голова Верховної Ради Володимир Литвин запевняв: із антикризовим пакетом проблем не буде.

А от самі прихильники Юлії Тимошенко випромінюють упевненість у завтрашньому голосування. Проте існує певне "якщо", вважає бютівець Олег Ляшко.

"Якщо у Верховній Раді є здорова більшість і здоровий глузд, то я думаю, що вона підтримає. Я думаю, що найгірший варіант – це блокування трибуни. Якщо Партія регіонів погрожує блокувати трибуну через те, що їм щось не подобається, то я пропоную їм інший варіант: не трибуну блокувати, а запропонувати щось краще. Ті, хто будуть блокувати трибуну, – ну, це справжні ідіоти", – вважає депутат від БЮТ.

Критики не бракує. Загалом у пакеті чотири закони, якими уряд хоче підвищити акцизи на шкідливі товари, зокрема й на цигарки, що мають подорожчати приблизно на 2 гривні збалансувати фінансовий план "Нафтогазу", щоб він міг вчасно гасити свої борги, а також влити додаткові кошти в Аграрний фонд, щоб фермери вчасно провели посівну. Останнім антикризовим заходом уряду є зрівняння для всіх пенсійних внесків – і для бюджетників, і для бізнесу.

Опоненти уряду з критикою не забарилися. Найбільше побоюються пожвавлення контрабанди через високі акцизи на сигарети. Також у депутатів є претензії до пенсійної зрівнялівки.

Наприклад, член групи "За Україну!" фракції НУНС Ксенія Ляпіна вважає за "абсолютно аморальне" протиставляти бюджетників – учителів, лікарів – і підприємців.

За вчителів і лікарів платить бюджет. Самі ж вчителі і лікарі платять рівно 1% зі своєї зарплати, нагадує депутат, – і це менше, ніж платять підприємці.

"Це, навпаки, захід, який поглибить кризу. Оце ми підтримувати не будемо", – каже представниця групи "За Україну!" фракції НУНС.

Але попри всі "за" і "проти", щоб втілитись у життя і не лишитись на папері, пакет має перестрибнути парламентський бар’єр висотою у 226 голосів.

Автор: Олексій СІМАКОВ
Джерело: Радіо Свобода
Обговорити на форумі