друкувати


7 способів зменшити шкоду від паління

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-28 01:59:03
Повністю нейтралізувати вплив тютюну на організм неможливо. Єдино правильне рішення - повністю відмовитися від паління. Але багато хто не може кинути згубну звичку. Крім того, пасивні курці часто не мають можливості захистити себе від дії тютюну.

Фахівці склали список продуктів, які здатні відшкодувати організму втрату цінних речовин, витрачених на боротьбу з негативним впливом, і, по можливості, мінімізувати шкоду від паління, як пасивного, так і активного.

Капуста. Дослідження, проведені Національним інститутом екології США, свідчать, що капуста - відмінний засіб профілактики ракових захворювань. Причина в наявності в овочі ізотіоціанатів, антиракових речовин, що стримують ріст ракових клітин і перешкоджають їх розмноження.

Чудовими здібностями володіє як звичайна білокачанна капуста, так і китайська, і особливо броколі (спаржева). Регулярне споживання чудесного овоча знижує ймовірність захворювання на рак легенів на 36%.

Томатний сік. На думку японців сік - ефективний засіб проти емфіземи легень, причина якої в регулярному вдиханні тютюнового диму. Учені Токійського університету Юнтендо експериментували на мишах. Передбачається, що захисну дію томатного соку викликано наявністю в його складі антиоксиданту лікопена, попередження створення кисневих радикалів - молекул, що завдають шкоди клітинам.

Морквяний сік. Бета-каротин перетворюється організмом людини у вітамін А, необхідний для зміцнення слизових оболонок. Доза, необхідна курцю - дві склянки морквяного соку в добу.

Проростки. У пророслого насіння пшениці ціла гама корисних і активних речовин, серед яких вітаміни Е і В12, фолієва кислота і селен, що захищають тканини легень.

Вітамін С. Він міститься у багатьох фруктах і овочах. Особливість вітаміну в тому, що він не синтезується в організмі і може надходити тільки ззовні. Але, з іншого боку, кожна випалена сигарета нейтралізує 35 міліграмів дефіцитного вітаміну. Озброївшись калькулятором, можна підрахувати мінімально необхідну денну дозу з урахуванням кількості випалюваних сигарет , повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі