друкувати


Ліки подорожчають на 100%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-28 01:12:51
Медикаменти в Україні можуть подорожчати на 50-100%. Експерти стверджують, що Україну очікує сплеск захворюваності. Кабінет Міністрів затвердив новий національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, скоротивши кількість препаратів та виробів входять до нього. Якщо раніше в цьому списку було 1200 найменувань, то зараз - лише 215!

Тепер ціни на вибулі зі списку препарати аптеки можуть підвищувати, посилаючись на стрибки курсу долара і безліч інших причин. Але й це ще не все. Держрегулюванню більше не підлягають також ті ліки, оптово-відпускна ціна яких нижча за 12 гривень - валідол, корвалол, нафтизин, аллохол, спазмалгон, дешеві вітчизняні вітаміни та інші необхідні багатьом препарати.

Експерти переконані: таке рішення Кабміну призведе до різкого сплеску захворюваності в країні. "Така постанова обмежить надання медичної допомоги населенню. І справа не тільки в подорожчанні ліків. Медикаменти в переліку закуповувалися за бюджетні кошти і давали право пільговій категорії населення, наприклад, інвалідам отримати препарати безкоштовно. Тепер вони частково позбавляються можливості приймати необхідних їм медикаментів", - говорить голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва.

Подорожчання вибулих зі списку ліків, на думку експертів, буде помітним. "Природно, аптеки будуть на них значно збільшувати націнки. Через курс долара вони дуже прогоріли, деякі взагалі закрилися. Тому, думаю, на деякі колишні недорогі ліки націнка зросте на 50-100%", - упевнений колишній власник мережі аптек.

Виробники ліків, природно, задоволені. Більш того, на їхню думку, рішення Кабміну "на руку" не тільки виробникам, але і споживачам. "Нерегульованість препаратів за ціною до 12 грн. приведе до того, що компанії почнуть випускати більше недорогу, якісну продукцію для українців. Адже раніше аптеки були не зацікавлені брати дешеві препарати, так як на них багато не заробиш. А в підсумку страждали споживачі, які купували дорогі імпортні медикаменти через відсутність альтернативи. Тепер аптеки зможуть встановити ту ціну, яка буде економічно вигідна для продажу препаратів, а виробник буде випускати нові товари. Але сильно підняти ціни ніхто не зможе, так як конкуренція дуже жорстка ", - говорить Сергій Прокопець, PR-менеджер ВАТ "Фармак".

У МОЗ з цим згідні. "В основу нового переліку покладені рекомендації Всесвітньої Організації Охорони здоров'я. Туди входять всі найнеобхідніші для життя ліки. Це робиться, щоб нам не говорили, що аптеки закриваються через те, що працюють собі в збиток", - заявив заступник директора департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції Костянтин Косяченко. Він вважає, що в кризу сильного підвищення цін не буде, однак цифри подорожчання назвати не зміг.

Громадська організація "Якість життя" проаналізувала, як змінилися ціни на ліки за останні 4 місяці. За їх даними, вітчизняні медикаменти подорожчали в середньому в 1,5-2,7 рази, імпортні - в 2,1-3,9 рази.

Виробники також визнають, що останнім часом препарати значно зросли в ціні , повідомляє Mobus.

Обговорити на форумі