друкувати


От би вдарити по бездоріжжю 60-ма мільйонами!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 03:39:04
Якщо взяти до уваги, що народні приказки уже давно окреслили найбільші проблеми нашої держави, які починаються з доріг, то в Коломиї, варто визнати, усе зовсім не так. Або не зовсім так. Дороги в Коломиї теж мають свої проблеми, але, принаймні, їх міська влада намагається вирішувати незважаючи на теперішню кризу.

Як і передбачалось, саме із цієї наболілої теми коломийських доріг Коломия ВЕБ Портал починає цикл публікацій про соціально-економічну ситуацію в нашому місті. З цього приводу наш журналіст зустрівся з заступником міського голови Володимиром ТАРНОВЕЦЬКИМ.

- Людей найбільше цікавить перспектива ремонту тієї чи іншої вулиці, - каже Володимир Васильович. – З цього приводу можу сказати, що основними коштами, за рахунок яких ми можемо ремонтувати дороги, є надходження від податку з власників транспортних засобів. Торік це була сума 1 мільйон 498,3 тисячі гривень. Додатково із фонду розвитку міста на ремонт доріг було доплюсовано ще 243,1 тисячу гривень. На 2009 рік бюджетом міста заплановано 1 мільйон 900 тисяч гривень із податку з власників транспортних засобів, плюс можливі кошти із фонду розвитку. За рахунок цих коштів, які поки що тільки у планах, хочемо відремонтувати дорожнє покриття на вулиці Франка (для цього плануємо витратити 507 тисяч гривень), на вулицях Гоянюків, Підгірського, Пришляка (50 тисяч гривень), а також реконструювати між квартальні асфальтно-бетонні проїзди (550 тисяч гривень). Для реконструкції тротуарів на вулиці Шкрумеляка передбачаємо витратити 150 тисяч гривень, бульвару Лесі Українки – теж 150, вулиці Староміської – 240 тисяч гривень. Але, наголошую, це все – тільки у планах, і стане можливим лише за умови надходжень до фонду розвитку міста.

А загалом, зробив висновок Володимир ТАРНОВЕЦЬКИЙ, міська влада уже давно переконалась, що не варто гнатися за кількісними показниками дорожнього ремонту. Краще зробити менший обсяг робіт, зате високоякісно, щоб асфальтне покриття не сходило разом зі снігом. Найкращим прикладом цьому є відремонтована ще 2006 року вулиця Чехова. Там усі роботи виконали високоякісно, за гарних погодних умов, з дотриманням усіх технологій, насипанням достатнього шару гравію під асфальтне покриття. Результат можуть бачити усі: дорога у чудовому стані, за три роки там утворилась лише одна ямка. Отак би усі зробити! Але для цього, припускає Володимир Васильович, потрібно не менше 60 мільйонів гривень!

Як свідчить соціально-економічний паспорт Коломиї, у місті довжина автомобільних доріг загального користування міських маршрутів складає 123,3 кілометри. Із них 44 кілометри – це дороги із гравійним покриттям, 77,7 км – з асфальтно-бетонним, 1,1 км – бруківка, 0,5 км – цементно-бетонне покриття. Протяжність міських тротуарів складає 49,2 км. Тож якщо подивитись , а ще краще проїхатись нашими дорогами, чи пройтися тротуарами, то одразу почнеш мріяти про ті 60 мільйонів, які здатні зробити наші дороги європейськими…

Статті по темі: Коломийські дороги – де, які, скільки

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі