друкувати


Головне, щоб люди не легковажили

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 02:29:56
Весна з кожним днем впевненіше вступає у свої права. Пробуджена земля уже тішить око першими квітами, які пробивають собі дорогу на світ крізь зіпріле листя та сміття. А незабаром — Великдень. Соромно зустрічати такий світлий празник не підготувавшись, отож ось-ось повсюди розпочнеться генеральне прибирання.

— А це значить, що у нас додасться роботи, — підтверджує начальник Коломийського районного управління ГУМНС, полковник служби цивільного захисту Ігор Вацик. — Щороку, о цій порі, під час передвеликодніх толок, маємо найбільше тривожних сигналів. Особливо небезпечна ситуація виникає на дачних масивах: розпалене вогнище не обмежується пожухлою травою, а перекидається на будиночки. Торік щодня ми мали по 3—4 таких виклики, і цьогоріч уже дачі горіли. Тому у мене велике прохання до всіх, хто наводитиме лад на господарці: дотримуйтеся правил пожежної безпеки, не можна залишати без нагляду вогнища, а ділянку, де воно облаштоване, варто заздалегідь обкопати.

— До Великодня будуть готуватися і храми.

— І ми розраховуємо на підтримку і розуміння ситуації з боку священнослужителів, які б не тільки закликали людей бути уважними, а й самі б пильнували за підготовкою храмів. Аналіз пожеж за останні роки показує, що найбільш вразливішими до пожеж є якраз культові споруди: вже горіли церкви в Лісному Хлібичині, Джуркові, монастир в Угорниках, капличка у Печеніжині. Десь причиною пожежі стала залишена без нагляду запалена свічка, для якої треба спеціально облаштований піддон, ще деінде — несправною виявилась електропроводка. Спричинити біду можуть електрогірлянди, які заради економії купують на ринку, без будь-яких документів. Такий товар обов’язково повинен бути сертифікований.

— Що порадите мешканцям багатоквартирних будинків?

— Не захаращувати сходові клітки, а особливо — підвальні приміщення, пильнувати, аби вони були зачиненими і туди не мали доступу сторонні особи. Особливо проблемним для нас є один із будинків на Січових стрільців, де теплий підвал і там знаходять притулок бездомні. Їхній спосіб життя — великий ризик для мешканців усього будинку і для них самих: вони курять, розпалюють вогнище, одного з бомжів із опіками було доставлено в лікарню.

— А як тепер виглядає статистика пожеж у порівнянні з минулими роками?

— Станом на 19 березня по місту і району виникло 29 пожеж, під час яких загинуло четверо осіб, за аналогічний період минулого року було 26 пожеж, загинуло п’ятеро людей.

У минулому році в області майже 20 відсотків усіх пожеж трапилися на об’єктах з масовим перебуванням людей, з-поміж них до найбільш ризикованих, зокрема, належать відпочинкові заклади — клуби. Там увечері збирається молодь, курить. Недбало кинутий кимось недопалок може наробити біди. Тому під час заходів у клубах, особливо танців, треба належним чином організовувати чергування відповідальних осіб, щоб було кому стежити за порядком. А ще настійливе прохання до любителів порибалити: не шукайте зараз пригод на свою голову, адже подекуди, особливо на лісових ставках, можна знайти лід тонкою кіркою, що дуже небезпечно. Торік у квітні біда трапилася з рибалкою із Годи-Добровідки.

— Отже, головне, щоб люди не легковажили, а вже ваша служба не підведе. Наявних сил вистачає для цього?

— На кожне чергування заступає по 15 осіб, у бойовому розрахунку — три автомобілі. Дуже важливо, що у Гвіздці, Печеніжині є пожежні команди, а віднедавна місцева пожежна команда діє у Сопові, вона обслуговуватиме запрутську зону. Усе це завдяки ентузіазму і наполегливості сільського голови, депутатів, завдяки підтримці голови районної ради Дмитра Неміша і голови райдержадміністрації Михайла Вінтоняка. Є перспектива відродити таку команду в Підгайчиках, колись вона була однією з кращих пожежних команд в Україні. Для цього і зараз є всі можливості: люди, техніка, тільки б подбати про фінансування.

— А як у вас загалом забезпечення кадрами, кажуть, вимоги посуворішали?

— Якщо раніше на офіцерську посаду могла претендувати людина, яка за плечима мала будь-який цивільний вуз, то тепер вимога — тільки професійна освіта, здобута у спеціальних вищих навчальних закладах нашого Міністерства. Перш ніж одягнути форму рятувальника, треба пройти чотиримісячні курси навчання. Це дозволяє зробити осмислений і виважений крок, тому випадкових людей у нас просто немає.

Від себе мені залишається тільки додати, що принциповий відбір кадрів Коломийському управлінню тільки на користь. Торік вони вибороли перше місце в області у пожежно-прикладних змаганнях по всіх видах спартакіади, та й за підсумками ліквідації наслідків минулорічної повені — одні з кращих. А сам Ігор Вацик достроково, на вісім місяців раніше, отримав чергове звання полковника. До речі, 21 січня, у день свого 43-річчя.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі