друкувати


Звідки взялася криза в Угорщині?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 05:30:17
Газета "Polska.The Times", передруковуючи матеріал з видання "The Wall Street Journal", звертає увагу на причини економічної кризи в Угорщині і приходить до висновку, що "джерелом угорської кризи є хвора соціальна система".

"Для Європейського Союзу в контексті глобальної фінансової кризи сьогодні найбільший виклик, – це Угорщина. Ця десятимільйонна країна має аж три мільйони пенсіонерів. Окрім виплати їм пенсій, уряд дбає про жертви аварій, неповносправних, військових, поліцейських, чиновників, вдів, фермерів, гірників та митців. Пересічний угорець йде на пенсію у 58-м років і лише 14% угорців у 60-64 роки працюють. У цей же час, американців у такому віці працює 50%, повідомляє Польське радіо.

Угорцям просто не вигідно працювати, адже сьогодні середня пенсія жителя країни над Дунаєм складає 80000 тисяч форінтів, тобто 350 доларів на місяць. І що найголовніше – вона зовсім не оподатковується. Це добрі гроші у країні, де середня зарплата складає дещо більше 500 доларів.

Угорський дефіцит бюджет ускладнює податкову реформу. У той час, коли в усьому світі країни вкладають гроші, щоб запрацювала економіка, Будапешт кошти обрізає. Угорські пенсіонери незабаром боляче відчують наслідки кризи" - читаємо у газеті "Polska.The Times".

Обговорити на форумі