друкувати


Всесвітні Дні Діабету у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 03:13:46
19-20 березня і в нашому місті Коломийська Спілка інвалідів-діабетиків організувала і провела вдруге такі заходи. Проте, на відміну від попереднього, на цей раз заходи співпали з відзначенням 10-річчя створення громадської організації, тому в період підготовки, і під час проведення Днів Діабету було заплановано, насамперед, не тільки пафосно відзначити так званий ювілей, але й зробити все, щоб жителі міста, які вже мають цю хворобу, змогли поспілкуватися з лікарями-ендокринологами, почути нові досягнення науки в проведенні профілактично-лікувальної роботи, ознайомитися і купити різноманітну фармацевтичну і харчову продукцію.

19-20 березня і в нашому місті Коломийська Спілка інвалідів-діабетиків організувала і провела вдруге такі заходи. Проте, на відміну від попереднього, на цей раз заходи співпали з відзначенням 10-річчя створення громадської організації, тому в період підготовки, і під час проведення Днів Діабету було заплановано, насамперед, не тільки пафосно відзначити так званий ювілей, але й зробити все, щоб жителі міста, які вже мають цю хворобу, змогли поспілкуватися з лікарями-ендокринологами, почути нові досягнення науки в проведенні профілактично-лікувальної роботи, ознайомитися і купити різноманітну фармацевтичну і харчову продукцію.

Тому в назначений час згідно плану з десятої години в Міському будинку культури "Народний Дім" і розпочалися Дні Діабету з показу виставки різноманітної продукції, яку представили як приватні підприємці, так і представники відомих фірм "Фармак", А/Т "Ново Нордікс" (Данія) "Оптіма", "Вьорвах Фарма" (Німеччина) та виробник вітчизняної діабетичної продукції "Житомирські ласощі". В цей же час коломияни стали в чергу і зробили безкоштовно замір крові новими швидкісними приладами зарубіжного виробництва.

Офіційному відкриттю Днів Діабету в Коломиї передував виступ аматорів художньої самодіяльності дитячої музичної школи № 1 (директор Наталія АЛЕКСЄЄВА).

А відкрила їх, як і годиться, голова Коломийської міськрайонної спілки інвалідів-діабетиків Валентина ПАЛАМАРЧУК. Вона відрекомендувала присутнім представників міської і районної влад – секретаря міської ради Ігоря ГРАДІЛЯ та заступника голови Коломийської РДА Богдана БОЛЮКА, керівника обласної Спілки діабетиків Івана МИЦКАНЮКА, лікаря-ендокринолога центральної обласної лікарні Любу НЕПОРАДНУ, заступника головного лікаря Коломийської ЦРЛ В.БОЙКА, професора, доктора медичних наук, вченого лікаря-ендокринолога Володимира Івановича ПАНЬКІВА, кандидатів медичних наук, вчених лікарів-ендокринологів Національного медичного університету ім. О.БОГОМОЛЬЦЯ Олександра ПРИСТУП’ЯКА та Мар’яну НАУМОВУ, віце-президента міжнародної діабетичної федерації (IDF) Валентину ОЧЕРЕТЕНКО, голову української діабетичної федерації Ірину ВЛАСЕНКО, обласних голів Спілок діабетиків Закарпаття, Рівненщини та Вінниччини Любов ДУДАШ, Михайла ЛІТВІЩЕНКА та Ілону МИКИТЮК.

Виступаючи перед присутніми секретар Коломийської міської ради Ігор ГРАДІЛЬ зазначив, що вибір місця, участь в конференції провідних вчених лікарів-ендокринологів з столиці та областей України говорить про те, що саме в Коломиї і Коломийському районі за останні роки накопичено чималий досвід в організації профілактичної та лікувальної роботи. Коломия подарувала не тільки Україні, але й всьому світові вченого, професора, доктора медичних наук, ендокринолога ПАНЬКІВА Володимира Івановича.

На жаль, як відмітив Ігор ГРАДІЛЬ, Коломия і район має на сьогоднішній день лише зареєстрованих хворих на цукровий діабет – 3905 осіб (не зареєстрованих – вдвоє більше!), 538 коломиян – інсулінозалежні, серед них – 16 дітей і підлітків. Саме ця страшна хвороба віків і всіх народів, яка після сердечних та онкологічних захворювань займає третє місце в світі, змусила в березні 1999 року з метою проведення профілактичної та лікувальної роботи на теренах міста і району створити благодійну громадську організацію "Коломийську спілку інвалідів-діабетиків". Проведення цього заходу співпало з відзначенням 10-річчя створення організації.

Весь цей час незмінним керівником і головою є ПАЛАМАРЧУК Валентина. І.ГРАДІЛЬ особисто від себе і від коломиян подякував цій жінці, побажав їй міцного здоров’я і благополуччя, а також виконав почесну місію – нагородив Валентину Антонівну Почесною Відзнакою міського голови "За активну просвітницьку та профілактичну роботу серед жителів міста і району, співпрацю з медичними установами в лікуванні хворих на цукровий діабет та з нагоди 10-ї річниці створення організації".

Від району мав слово заступник голови Коломийської РДА Богдан БОЛЮК.

Після привітань та нагороджень вступила в своє русло науково-практична конференція, на якій почергово виступали лікарі-ендокринологи та голови громадських організацій.

На завершення конференції представники запрошених фірм проінформували присутніх про новинки фармацевтичної та харчової продукції.

Весь наступний день 20 березня був присвячений прийому і обстеженню громадян міста і району в центральній поліклініці.

Комплексне безкоштовне обстеження надавали всім бажаючим. Коломияни вперше мали змогу спілкуватися і отримувати рекомендації від вчених-ендокринологів. Загалом обстежено більше 400 осіб.

Такий захід був вигідним не тільки коломиянам, але й гостям, які за дні перебування у Коломиї відвідали музеї Гуцульщини і Покуття імені Й.Кобринського та Писанки та мали змогу придбати сувеніри і вироби майстрів Прикарпаття.

Цей великий захід не міг би відбутися без підтримки людей з добрими серцями. Коломияни щиро вдячні всім спонсорам: міській і районній владам, Народному Депутату України Володимиру МОЙСИКУ, міській організації партії "Батьківщина Молода" (депутатам міської ради В.БУДЗІНСЬКОМУ та Я.ГНАТЮКУ), які вручили 20 пакунків з продуктами для хворих дітей, підприємцям і спонсорам І.ТАБАНЮКУ, В.САВЧУКУ, І.ТОМЕНЧУКУ, І.КАЛИТЧУКУ, А.БОЖИКУ, В.ЛАЗАРОВИЧУ, А.ЮЗЮКУ, депутатам Коломийської міської ради Г.РОМАНЮКУ, Я.ТКАЧУК, М.ЛАСІЙЧУКУ, В.ЧЕРЕМІЩУКУ, І.СВІДЗІНСЬКОМУ та Л.МАКРОВІЙ, організаціям міста: КП "Коломияводоканал" (директор І.КАЛИНЯК), КПЕЖ (директор В.МИХАЙЛИЩУК), ВАТ "Дятьківці" (Р.ОСТЯК), ТзОВ "ТЕРА – ІВ" м.Івано-Франківськ.

На особливі слова подяки заслуговують волонтери з Коломийського медичного коледжу імені І.Франка та спеціаліст відділу культури і туризму Володимир ЛОБУРАК.

Автор: Микола РЕП’ЯХ, спеціаліст відділу з питань внутрішньої та інформаційної політики Коломийської міської ради
Обговорити на форумі