друкувати


Мертве море зникає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 01:03:54
За словами фахівців, рівні води в Мертвому морі знижуються загрозливо швидкими темпами, що ставить під загрозу не тільки існування найнижчого і солонішого водоймища на планеті, але і життя довколишньої екосистеми.

Екологи з Університету технологій в німецькому Дармштадте підрахували, що для того, щоб зберегти Мертве море хоч би в його сьогоднішніх об'ємах, то водні канали, що сполучають це водоймище з Червоним і Середземним морями, повинні були б бути в два рази більшими.

Крім того, німецькі дослідники прийшли до висновку, згідно якого зниження рівня води і її постійне опріснення лише в малій степені є результатом глобального потеплення і в більшій - є наслідком дій людей в цьому регіоні. Потреба в промисловій і питній воді тут постійно зростає і природні джерела вже не встигають заповнюватися.

У звичайних умовах, рівні води в закритих озерах, таких як Мертве море, відображають кліматичні умови - притока води в озеро мінус її випаровування. Проте у випадку з Мертвим морем є і третій чинник - інтенсивне споживання води людьми в долинах річок Ярмук і Іордан. Крім того, місцеві виробники калія активно використовують для виробництва і води самого Мертвого моря.

По розрахунках фахівців, за останніх 30 років середній темп зниження рівня Мертвого моря складе 0,7 метра в рік, об'ємів води 0,43 кубічних кілометра в рік і площі 4 квадратних кілометра в рік. Таким чином, за останніх 30 років Мертве море втратило близько 14 квадратних кілометрів поверхні.

Автори звіту відзначають, що таке швидке падіння рівня Мертвого моря має ряд негативних додаткових наслідків, таких як зростання витрат на виробництві калія, солі і магнію, прискорення відтоку в найближчих підземних водоймищах, утруднення використання унікальних властивостей Мертвого моря для лікувальної мети, а також створення зневодненого грязьового ландшафту.

Джерело: CyberSecurity.ru
Переклад: Роман ТУРЯНСЬКИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі