друкувати


Безкоштовних віз для українців не буде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 12:38:38
Президент України Віктор ЮЩЕНКО разом із дружиною Катериною відвідали Чехію. В ході візиту відбулися переговори з президентом Чехії Вацлавом КЛАУСОМ, на той час уже в. о. прем'єр-міністра країни Міреком ТОПОЛАНЕКОМ, Головою ПАЛАТИ депутатів Чеської Республіки Мілославом ВЛЧЕКОМ і мером Праги Павлом БЕМОМ.

Також Президент дав інтерв'ю чеському виданню "Господаржске новини", виступив перед учасниками Європейського банківського та фінансового форуму і представниками ділових та фінансових кіл Чехії, поклав квіти до Меморіалу "Прага – своїм синам-переможцям", взяв участь у церемонії відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку в Празі.

Напередодні візиту наголошувалось на тому, що важливим завданням візиту є забезпечення підтримки з боку Чехії питання лібералізації візового режиму між Україною і ЄС, зокрема, скасування візових зборів для громадян України в короткостроковій перспективі. Та, на жаль, успіху досягти не вдалося. Колега ЮЩЕНКА Вацлав КЛАУС заявив про те, що Чехія не може самостійно вирішувати питання про безкоштовні візи для українців бо є членом Європейського Союзу. "Чеська Республіка в цьому плані є частиною Євросоюзу й жодної автономної візової політики республіка мати не може", - сказав він на спільній із Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ прес-конференції у Празі. Підсолодив гірку пілюлю КЛАУС лише тим, що чехи з повагою ставляться до українців, які приїжджають у республіку працювати та відпочивати. "Візова політика не може гальмувати це питання", - зауважив він.

Автор: Іван ГЛУШМАН
Джерело: Перша Українська газета в Чеській Республіці
Обговорити на форумі