друкувати


Їдеш закордон - бережи квартиру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 12:04:56
Повернувшись із заробітків мешканка міста Долина, із подивом дізналася, що позбулася родини та квартири. Донедавна вважалося, що після тривалого перебування поза батьківщиною нашим заробітчанам потрібна психологічна допомога.

Втім, трудовим мігрантам останнім часом потрібні більше не психологи з кризових центрів, а кваліфіковані юристи. Тривалий час перебування за кордоном часто відбирає в українця все: майно, житло та родину. Мешканка міста Долина, потрапила саме в таку історію. Жінка справно передавала з-за кордону синові та чоловікові гроші, не відаючи, що її благовірний з нею розлучився. А коли повернулась на батьківщину, її чекав ще один сюрприз: чоловік виписав жінку з помешкання та приватизував на себе квартиру.

Три роки тому, щоб поліпшити житлові умови, подружжя Людмили та Ігоря Федоркових подалося на заробітки до Чехії. Працювали нелегально, і жінку незабаром депортували. Чоловікові пощастило залишитися закордоном. Проте підприємлива долинянка сидіти вдома не хотіла. Та й чоловік не вельми тішив дружину грошима, бо майже все тяжко зароблене програвав закордоном на ігрових автоматах.

Отож Людмила шукала роботу всюди. Останні три роки працювала в Австрії. Чоловік й надалі залишався в Чехії, а їхній син жив в Україні. Втім, коли жінка повернулась додому на неї чекав неприємний сюрприз: вона не змогла зайти до власної квартири, оскільки замки були поміняні. Сусіди повідомили Людмилі, що у її помешканні…проживають квартиранти. Згодом виявилося, що тут жінка більше не прописана. Власник квартири - її колишній чоловік. Права на проживання Людмилу заочно позбавив Долинський райсуд, оскільки Ігор ФЕДОРКІВ стверджував, що не знає, де знаходиться дружина. Жінка ж мовить, що увесь цей час в нього та їхнього сина був її номер телефону. Вона постійно передавала гроші та передачі. Й про це знала уся родина, друзі та знайомі.

Адвокати кажуть, що чоловік для своїх корисних цілей знайшов дірку в законі. Адже якщо людина не проживає більше 6 місяців в квартирі, то можна через суд її виписати. А пан ФЕДОРКІВ розповідав, що не знає де перебуває дружина протягом кількох років. Для більшої вірогідності використав підписи двох свідків. Одна з них, сусідка Любов БИХОВСЬКА, нині не рада, що в’язалась у справи сусідів. Жінка пригадує, що її просто попросили розписатись у якихось паперах. А коли вона прийшла на суд, її ще й вилаяли. Мовляв, чого прийшла, якщо все, що мала зробити, вже зробила.

Натомість у суді для виклику відповідачки використали процесуально визначений шлях: через оголошення в газеті. Оскільки жінка на засідання не з’явилася, то було прийнято заочне рішення на користь чоловіка. Через кілька місяців після суду Ігор ФЕДОРЦІВ звернувся ще з однією заявою в цю установу. Чоловік просив розірвати шлюб з Людмилою. Отож ще будучи у шлюбі, чоловік уже позбавив дружину житла. А це грубе порушення закону.

Наразі колишня заробітчанка живе в подруги. Речі жінки досі не розпаковані. Людмила живе на чемоданах. Вона не може влаштуватися на роботу, бо не має реєстрації. Про поневіряння дружини чоловік знає. Визнає, що опинитись на її місці не хотів би. Втім, каже, дружина сама винна. Адже погодилась на розлучення. Тож отримує, що заслужила. Він зробив висновок: "Не потрібен я - не потрібна й квартира".

Адвокати пані Людмили кажуть, що справа виграшна, і жінка зможе знову оселитись в рідних стінах. Наразі районний суд виніс ухвалу, якою скасував своє заочне рішення про позбавлення права користування житлом. А щоб отримати свою частку Людмилі ще треба домогтися скасування приватизації житла. Зрештою, у подібній ситуації можуть опинитись майже вісімдесят відсотків українців. Тим, що перебувають за кордоном нелегально згодом важко довести, що насправді поважною причиною відсутності за місцем проживання була саме робота за кордоном. Українська юридична практика свідчить, що найлегше втратити право на проживання у неприватизованій квартирі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі