друкувати


Заробити за кордоном

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 09:50:14
Нестабільна економічна ситуація у країні, скорочення на роботі, зменшення доходів змушує багатьох рівнян шукати кращої долі за межами країни. Однак, як виявляється, у сусіда трава зовсім не зеленіша ніж у нас. І знайти роботу за кордоном нині не так просто.

Молодим усюди дорога. Рівнянка Анна КРАВЧУК збирається у США за молодіжною програмою Au Pair. Через фінансову кризу її скоротили на роботі. Заробіток від тимчасового заробітку, яку дівчина знайшла нещодавно, її не влаштовує.

— Але я їду до Америки не для того, щоб втекти від проблем у країні, а заради чергової галочки у своєму резюме та для свого саморозвитку. Вважаю, що цей період варто використати для навчання. Робота за цією програмою не є надто важкою. До того ж, це чудова можливість досконало вивчити іноземну мову та подорожувати, — каже дівчина.

Анна — одна з небагатьох, хто вирішив поєднати роботу з навчанням. За словами директора рекрутингового агентства “Консалт Партнер” Людмили КУШНІР, кількість бажаючих поїхати за молодіжною програмою не збільшилася, порівняно з попередніми роками.

— Молодь інфантильна. А ця програма — чудова можливість вивчити мову, подорожувати. Розрахована вона на один рік. Сім’я з Німеччини або Австрії запрошує молоду людину до себе. Витрати на харчування, медичне страхування та інше сім’я бере на себе. Вона ж оплачує проїзд до місця проведення курсів та виплачує 260 євро як кишенькові гроші. Натомість молода людина допомагає 30 годин у тиждень: виконує легку роботу по дому, доглядає за дітьми. Ця програма актуальна для молодих людей до 25 років, неодружених, без дітей. Особливо цікаво для випускників, молодих спеціалістів, що залишилися без роботи, — каже пані Людмила.

Ще одна можливість заробітку для студентів — програма Work and Travel.

— У США кризи як такої не відчутно. Приплив емігрантів збільшився і, можливо, трохи скоротилися робочі місця, але за програмою влаштуватися на роботу цілком реально. Вакансія, яку можна зайняти, залежить від рівня знань англійської мови. Якщо ти добре володієш мовою, можеш влаштуватися на роботу фотографом, працівником на рецепшн у готелі, продавцем-консультантом, офіціантом. Людям із середнім знанням мови запропонують роботу в закладах швидкого харчування, доставки товару, мерчандайзером. Ті, хто погано знає англійську, можуть працювати пакувальниками цукерок чи різноробочими на складах, — зауважує менеджер з міжнародних відносин ПП “Корал МПР” Тетяна ЗАХАРЧУК. — Заробіток залишився на рівні минулорічного. Зарплата теж залежить від знання мови. Для тих, хто погано володіє нею, вона становить без чайових $6-7 за годину, середньо — $8-9, добре — $10-15. Однак попит на програму серед студентів зменшився. Це пов’язано із подорожчанням вартості поїздки у гривнях.

У Європі потрібні лікарі. На відміну від молодого покоління, старші люди активніше шукають роботу за кордоном. Але кількість вакансій там скоротилася.

— Раніше у країнах Прибалтики і Росії потрібні були будівельники. Слюсарів, електриків, спеціалістів Домової служби (чистка димоходів, ринв) потребували у Польщі. В основному потрібні були спеціалісти. Для жінок у Чехії можна було знайти роботу прибиральниці, фасувальниці, швачки, кондитера, — розповідає засновниця малого приватного підприємства “Аніта” Марія ГУК.

— На даний момент ще зберігається попит на лікарів, педагогів, програмістів у Польщі, — каже менеджер ПП Агенція “Фея” Анна ОСТАПЧУК.

Через світову фінансову кризу ситуація змінилася.

На роботу беруть своїх
— Кількість бажаючих поїхати за кордон на роботу збільшилася. Люди, які потрапили під скорочення, шукають нову роботу, але вакантних місць мало, — продовжує Анна Остапчук.

Отримати роботу тепер не так просто. Країни Євросоюзу в зв’язку з кризою прийняли закон про те, що в разі появи вакансії підприємство повинно виставити її в усіх центрах зайнятості по всій країні.

— Якщо протягом 30 днів на вільне місце не знайдеться громадянина даної країни, тоді тільки уряд праці дасть його іноземцю, документи якого потраплять у його базу даних на той момент. Тому навіть якщо ми подаємо документи на вакансію, то змушені чекати ще 30 днів і не можемо бути впевнені, що людина пройде на це місце. Але проблема полягає у тому, що за кордоном теж зменшено набір заробітчан і забезпечити їх роботою нині не можуть, — пояснює пані Марія.

У країнах Прибалтики з липня минулого року все заморожено. Будівництво залишилося на рівні літа 2008 року. У Чехії з кінця лютого почали вводити Зелену карту. Однак вже з самого початку скоротили їхню кількість. Але безробітним заробітчанам тут готові допомогти. Їм видається допомога у розмірі 500 євро, при умові, що ти залишиш країну.

— За останніми даними, іноземних робітників у Чехії, які працювали легально, зменшилося на 12 тисяч. Із них 50 відсотків — це робітники-словаки, 1300 українців, 1200 поляків. Насильне вигнання людей з Чехії дорого обходиться для країни. Тому за добровільне повернення додому їм виплачують премію 500 євро і надають квиток на літак, — каже пані Марія.

Ситуація у Польщі не краща. До країни повернулися 400 тисяч поляків. Це ті робочі місця, які діставалися українцям, росіянам, болгарам. З нового року у МПП “Аніта” отримали всього п’ять заявок.

— Попит на заробітчан у Польщі зменшився ще й тому, що багато українців-нелегалів пропонують свою роботу всього за 4-5 злотих за годину, через що поляки не хочуть брати на роботу тих, хто їде працювати легально. Перелік вакансій звузився. Нині рідко можна зустріти вакансію касира, продавця або експедитора. Чоловікам пропонують роботу на будівництві аквапарків, розбудові доріг. У жінок теж вибір невеликий — сезонні роботи або догляд за старшими людьми, — каже Тетяна Захарчук.

Аналогічна ситуація у Росії. За словами Марії Гук, її фірма має договори з п’ятьма російськими фірмами.

— Три фірми у самій Москві, одна — в Підмосков’ї, одна — в Санкт-Петербурзі. Фірми у Москві взагалі стоять. “Ми самі сидимо без роботи”, — каже заступник директора однієї з них. Із п’яти працює тільки одна фірма в Підмосков’ї, з якою я маю договір з 2003 року. Справа у тому, що вона працює за іншою схемою, ніж московські фірми. Вони викупили землю і приймають замовлення на будівництво котеджів. Тому тут робота є цілий рік, хоча заробіток у рублях трохи зменшився, порівняно з попереднім роком.

Усі – на ягоди. Однак заробити за кордоном можна. Не всі поляки погодяться працювати на сільськогосподарських роботах.

Збирати ягоди — важко, гриби — шкідливо. Тут працюють наші люди.

— Пропозиції на цей вид роботи є, але не стільки, скільки їх було раніше. Чому? Плантації не зменшилися. Але є люди, яким повідкривали візи раніше і які нині не мають роботи. Тому як тільки розпочнеться сезон полуниць у травні, вони будуть там перші. У більшості на полуниці їдуть старші, молоді там просто не витримують. Робота дуже важка, — пояснює пані Марія.

За словами Анни Остапчук, на збиранні ягід у Польщі можна заробити приблизно 500-550 доларів за місяць.

Запитуйте ліцензію. Фахівці радять пережити цей невизначений період удома.

— Якщо вдалося знайти роботу тут, то залишайтеся біля сім’ї, — каже Марія Гук. — Цей період “барахтання”, який нині у всіх країнах, краще перечекати вдома.

Однак, якщо все-таки вирішили пошукати кращої долі за кордоном, не забувайте про власну безпеку.

— У період кризи є фірми, які беруть гроші, не дотримуючись ліцензійних умов. Зокрема, за цими умовами фірма-посередник не повинна стягувати будь-які попередні оплати за послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном до остаточного укладення клієнтом трудового договору з іноземним роботодавцем, — наголошує Людмила Кушнір.

За даними головного управління праці та соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації, у Рівному ліценції на надання послуг, пов’язаних з посередництвом у працевлаштуванні на роботу за кордоном, станом на перше січня 2009 року мають 9 фірм. Перевірити, які фірми та на які країни мають дозволи, можна, передзвонивши або зайшовши на сайт Міністерства праці і соціальної політики України або ж обласного центру зайнятості.

— Запитуйте договір з працедавцем чи фірмою-посередником за кордоном. Вам повинні розказати про роботу, яку маєте виконувати, важливість знання мови, перелік необхідних документів, — підсумовує Людмила Кушнір.

Джерело: Рівненський тижневик "ОГО"
Обговорити на форумі