друкувати


Європа просить Росію не втручатися в українську ГТС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-25 05:08:57
Європейські експерти вважають, що невдоволення Росії угодою між Україною та ЄС щодо модернізації української ГТС носить політичний характер.

Росія не повинна перешкоджати запланованій Євросоюзом модернізації української газотранспортної системи. Про це заявив віце-голова європейської групи регуляторів у сфері електрики та газу (ERGEG) Вальтер Болтц.

За його словами, європейські споживачі хочуть нарешті вирішити проблему, через яку стикалися з перебоями в імпорті газу дві з останніх п`яти зим.

"Тут рішення повинна ухвалювати Європа, тому що теперішня модель, за якої Росія несе здебільшого комерційну відповідальність за транзит, обтяжена всіма цими політичними обставинами", – сказав Болтц.

Він зазначив, що не бачить підстав для того, щоб ЄС не міг зайнятися модернізацією української газової мережі за свій рахунок.

"Схоже, зараз Росії стає дедалі складніше справлятися з цим транзитом – не з технічних причин, а з комерційних і, я б сказав, політичних. Росія, Україна та Євросоюз рівною мірою зацікавлені в тому, щоб знайти вирішення проблеми газового транзиту", – додав Болтц.

Він також вважає, що загроза перебоїв у постачанні російського газу зберігається.

Як повідомляв ТСН.ua, український уряд, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк 23 березня в Брюсселі підписали Спільну декларацію щодо модернізації газотранспортної системи України.

Російська влада переконана, що, підписавши цю угоду, Україна та Єврокомісія проігнорували позицію Росії.

У зв'язку з цим Москва зробила декілька різких заяв і запропонувала провести ще один раунд відповідних переговорів.

Крім того президент Росії Дмитро Мєдвєдєв заявив про тимчасове припинення спілкування з Україною на урядовому рівні.

В свою чергу українська влада стверджує, що підтримує участь Росії у модернізації, але виступає проти її можливих намірів стати співвласником ГТС чи встановлювати ціни на транзит газу територією України.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі