друкувати


Гроші впливають на людину як наркотик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 04:14:08
Гроші впливають на людину як наркотик - і навіть сама думка про підвищення зарплати приводить до збудження в певних відділах головного мозку, повідомляється в дослідженні вчених з Боннського університету (Німеччина).

"Збільшення зарплати розцінюється позитивно, навіть коли ціни підвищуються разом із зарплатою, а реальна купівельна спроможність залишається незмінною", - відзначає автор дослідження, професор Армін Фолк з Боннського університету.

Наприклад, люди відчуватимуть себе щасливішими при 5-відсотковому підвищенні зарплати та інфляції в 4%, ніж при 2-відсотковому підвищенні зарплати і низькій інфляції.

Дослідники дали можливість вісімнадцяти добровольцям виконати ряд завдань на комп'ютері за винагороду. При цьому за виконання завдань складнішого рівня надавалася винагорода на 50% вище.

Вони могли витратити зароблені гроші на товари, перераховані в двох типах каталогів. Всі каталоги були однакові, але ціни в одному типі каталогів були на 50% вище, ніж в іншому.

На практиці купівельна спроможність була однаковою у всіх добровольців, проте відділи мозку, що відповідають за винагороду, починали працювати активніше у тих, хто добився вищої оплати своєї праці.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі