друкувати


Освітяни не хочуть статусу держслужбовців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 03:48:35
Фінансовий стан українських вчителів залишає бажати кращого особливо зараз, в умовах кризи зарплати освітян до курсу долара суттєво суттєво зменшилися. А про пенсіонерів-вчителів у же й говорити годі.

Аби захистити цю вразливу категорію населення від цілковитого зубожіння, чимало політиків говорили про те, аби надати освітянам України статус держслужбовців. Проте самі педагоги від цього… відмовилися. Про це під час перебування на Прикарпатті говорила Леся ОРОБЕЦЬ, народний депутат України, голова підкомітету з питань базової освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти, заступник голови Єдиного Центру.

Вчителі пояснювали це тим, що через статус у них буде чимало обмежень. Так держслужбовці мають сорокагодинний робочий тиждень, багато звітів, їм заборонено займатися підприємницькою діяльністю, не можна страйкувати і т ін.

Проте пані ОРОБЕЦЬ бачить вихід у тому, що вчителів варто прирівняти до держслужбовців тільки у збереженні 80-ти відсотків окладу при нарахуванні пенсій. І це буде справедливо. Таким чином педагоги отримають належну плату за свій нелегкий труд.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі