друкувати


Автори освітньої реформи - прикарпатці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 03:15:44
23 березня на Прикарпаття завітала Леся ОРОБЕЦЬ, народний депутат України, голова підкомітету з питань базової освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти, заступник голови Єдиного Центру.

Поспілкуватися з гостею мали можливість освітяни, студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, яким вона представила підготовлений Законопроект про захист прав студентів в умовах кризи, та працівники ЗМІ.

Під час круглого столу з вчителями області "Освітня реформа та вчительство в умовах кризи: виклики і перспективи" депутатка звернула увагу на нововведення в процедурі зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема цьогоріч до дев’яти скорочено перелік предметів, введено для тестування чотири іноземні мови, а результати ЗНО зараховуватимуться як державна підсумкова атестація. Окрім того сертифікати, які отримають учні, матимуть додаткові ступені захисту. Важливим є й те, що у вузах не проводитимуть додаткових вступних іспитів тощо.

Авторами деяких нововведень є і прикарпатські педагоги. Минулого літа депутатка вже зустрічалася з вчителями краю і збирала зауваження та пропозиції від освітян. В Івано-Франківську запропонували розмежувати кінець навчального року та початок ЗНО, скасувати більшість пільг медалістам, заборонити зміни в уже оприлюднених умовах вступу до вишів та інше. "Мені було дуже цікаво працювати з вчителями зізнається пані Оробець, - адже їхня участь в освітній реформі вкрай важливим, бо тільки практики можуть конкретно сказати, що і як варто робити та міняти у процесі навчання".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі