друкувати


Коломия. Місто з європейським обличчям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 10:28:10
Коломия з кожним роком чимраз більше розростається: гармонійно вписуються в стару частину міста оригінальних архітектурних форм новобудови, просто на очах "злітають" у небо багатоповерхівки, а про приватний сектор, то й узагалі годі казати, бо тут постійно господарі щось добудовують і реконструюють.

Отож, кореспондент "Вільного голосу" зустрівся з начальником міського відділу архітектури та містобудування Дмитром Кендзьором, щоб довідатися про плани й перспективи, які цьогоріч чекають Коломию.

— Дмитре Васильовичу, — прошу свого співрозмовника, — розкажіть про великі об’єкти, які зростатимуть у Коломиї.

— Однією з найбільших будов, яку ми запланували в цьому році, є новий житловий масив на вулиці Маковея, це район "Гомону". Тут зведемо нові, зі зручним плануванням житлові будинки, з прилеглими до них гаражами й що найголовніше — з новою школою, яка вкрай необхідна в цій частині міста.

— Чи очікує змін центральна частина міста?

— Плануємо реконструювати площу Шевченка, зробити фонтани, щоб вона набула більш європейського вигляду, скажімо, як центральна площа у Вроцлаві. Та й загалом у наших планах — навести благоустрій середмістя, поміняти світильники. Особливу увагу приділятимемо старій архітектурній частині Коломиї, для цього співпрацюємо з Львівським науково-реставраційним інститутом "Укрзахідпроектреставрація". Спільно з ним ми вирішили збільшити кількість пам’яток архітектури місцевого значення, відтак кожному будинку буде зроблено паспорт, який забезпечить споруді її цілісність, убереже від дилетантських реконструкцій. Також працюємо над розробленням правил забудови центральної частини міста, порядок реконструкції, архітектурної діяльності, адже передмістя Коломиї має свій стиль, а тому будь-які наміри щодо втручання в архітектурний комплекс мають бути погоджені з нашим відділом.

— Можливо, заплановано на цей рік якісь реконструкції відомих споруд?

— Так, зокрема, уже розроблено проектну документацію на ремонтно-реставраційні роботи старовинної церкви Благовіщення на вулиці Карпатська, оскільки тут настала крайня пора поміняти на даху дранку, та й узагалі мусимо докладати зусилля, щоб якомога надовше зберегти цю чудову давню культову споруду, яких у нас залишається чимраз менше.

— Яка ситуація з пам’ятником Іванові Франку, адже цьогоріч уже минає тринадцять років відтоді, як було закладено символічний камінь для нього?

— Пам’ятник буде встановлено в сквері перед кінотеатром "Джерело", це вже вирішено остаточно. Зрозуміло, що необхідно провести реконструкцію скверу, яку розробив Микола ЧУЛУБ з Івано-Франківська, а над самим пам’ятником працює коломийський скульптор Василь АНДРУШКО.

— Яка подальша доля міського парку імені ТРИЛЬОВСЬКОГО?

— Ми почали робити проект благоустрою цього парку, зокрема, планували спорудити на його території мініатюрні макети семи чудес Прикарпатського краю, але всі плани зайшли у глухий кут через відсутність коштів. Зрештою, багато чого в нашій роботі через брак грошей зводиться нанівець. Однак, Коломия за століття свого існування довела, що вона може протистояти негараздам, війнам, кризам, вона завжди була привабливим європейським містом і нині, на підтвердження цього іміджу, вона активно розбудовується, оновлюється, реконструюється, а відділ архітектури, міська влада підтримують ці добрі започинання, які продовжують традиції будівничих минулого.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі