друкувати


Tagesspiegel: Українська трагедія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-23 02:52:32
Один з матеріалів, що опубліковані в німецькій Der Tagesspiegel, присвячений нинішній ситуації в Україні, в якій фінансова криза відчувається в повній мірі. Ринкова економіка увійшла в життя пенсіонерки Галини ЧЕРЕПАНОВАОЇ зовсім недавно.

Ринок до недавнього часу залишався для неї місцем, де вона купувала овочі за ціною, яка не залежала від попиту або пропозиції. А тепер 67-річна Галина щодня їздить на один з ринків Києва, щоб пліч-о-пліч з такими ж, як вона, пенсіонерами розкласти на прилавку нехитрий товар: солені огірочки, яйця, капусту - все зі своєї дачі.

Вона буде стояти тут увесь день, її виручка становитиме близько 100 гривень і частина цих грошей піде за проїзд до ринку і назад. На місяць дохід Галини ЧЕРЕПАНОВОЇ, 38 років вілпрацювавшої вчителькою в початкових класах, в кращому випадку складе разом з пенсією 1137 гривень. До кризи, це було близько 170 євро, сьогодні - 110 євро.

Уже зараз, обвал національної валюти призвів до різкого подорожчання імпортних товарів, багато з яких коштують дорожче, ніж у Західній Європі. "Вони весь час брешуть: ЮЩЕНКО бреше, ТИМОШЕНКО бреше", - в розпачі повторює пенсіонерка.

Подібні звинувачення сьогодні в Києві не рідкість. Фінансові криза вдарила по Україні болючіше, ніж по будь-якій іншій країні в Європі: за один тільки січень промислове виробництво скоротилося на третину, а ВВП - на одну п'яту. Люди втрачають роботу, примусово відправляються у відпустки, іншим не виплачується зарплата. Держава стоїть на межі банкрутства, а банківська система близька до краху.

На майдані Незалежності - площі, що стала символом сподівань на демократичне майбутнє, як і чотири роки тому, коли свої демократичні права відстоювали прихильники "помаранчевої революції", розкинулися намети. Але від тих надій сьогодні мало що залишилося. Парламенту довіряє лише 1,4% українців, президент і уряд викликають симпатії у 4% громадян країни.

На думку експерта, країна, в якій за владу борються заради самої влади і постійно порушуються зобов'язання, навряд чи може бути привабливою для цивілізованого світу.

По всій видимості, Брюссель мислить в тому ж ключі. На недавньому саміті ЄС, Україні підсунули розпливчасті концепцію "Східного партнерства", тим самим звільнивши себе від необхідності обговорювати перспективи вступу, чого домагається Київ.

Обидва героя "помаранчевої революції" - Ющенко і Тимошенко - от уже кілька років ведуть паралізуючу державу боротьбу за владу. З урядової кризи Україна вступила у фінансову, звідти в газову, а вона, у свою чергу, повернулася економічною. Найбільш небезпечним при цьому є те, що зростає соціальна напруженість, яка в окремих регіонах вже призвела до акцій протесту. Деякі аналітики при цьому не виключають і більш масштабних проявів невдоволення - аж до громадянської війни.

"Прості громадяни, - коментує Євген ОМЕЛЬЧУК, співробітник київської філії одного з великих міжнародних банків, - відчувають тиск з двох сторін: витрати ростуть, а доходи скорочуються". Всьому виною - обвал національної валюти: кредити на квартири, машини або побутову техніку були взяті в доларах або євро, а віддавати їх треба в гривнях. Те ж саме відноситься і до орієнтованим на долари зарплат і цін на орендоване житло.

Не пощастило і тим, хто має банківські заощадження: у листопаді уряд наклав "мораторій на дострокове зняття коштів з банківських вкладів", що призвело до майже панічної торгівлі правами на вклади. Той, кому терміново потрібна готівку, готовий позбутися частини заощаджень заради живих грошей , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі