друкувати


Від правопорушень врятує… екскурсія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-23 12:42:21
Співробітники підрозділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області попри інші заходи з правового виховання неповнолітніх започаткували проведення для них екскурсій у слідчий ізолятор.

Щоправда, не для всіх, а тих, хто вже скоїв правопорушення або ж схильний до його повторення. Зокрема, значною мірою це стосується учнів професійно-технічних навчальних закладів. У цьому році учні ПТУ вчинили 9 злочинів корисливого характеру, що не може не турбувати правоохоронців. І поки викритих у кримінальних діяннях притягують до відповідальності, міліція і управління освіти та науки обласної держадміністрації виробили спільний план здійснення профілактичної роботи серед учнівської молоді з метою недопущення скоєння злочинів неповнолітніми, а також їх захисту від втягнення у злочинну діяльність.

Одним з заходів виховного спрямування стане організація своєрідних екскурсій у місця позбавлення чи обмеження волі. До прикладу, цього тижня в супроводі працівників міліції і вихователів професійно-технічних училищ у слідчому ізоляторі влаштували екскурсію для майже 40 учнів. Випадкових підлітків, як зауважили керівник підрозділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС в області Алла ЛЕМЧАК, в установу пенітенціарної системи не запрошували. Екскурсантами були виключно неповнолітні, які останнім часом доставлялися в міліцію за скоєння адміністративних правопорушень або ж котрі перебувають на обліках в міліції.

Правоохоронці сподіваються, що годинної екскурсії і "знайомства" з умовами перебування у в’язниці вистачить для того, щоб підлітки серйозно обміркували свою поведінку і надалі не скоювали правопорушень. Було помітно, що у більшості з них враження від відвідання слідчого ізолятора – не найкращі. Відтак, є надія, що після цього прийде й усвідомлення своїх вчинків.

Цього разу на екскурсії побували учні 9 професійно-технічного училища Івано-Франківська. Наступну екскурсійну групу становитимуть неповнолітні правопорушники з інших навчальних закладів області.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, ЦЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі