друкувати


Фальшиві постанови про штрафи ДАІ – як перевірити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-21 10:48:08
Дедалі частішими в Україні стали випадки, коли водії отримують поштою підроблені постанови з відповідними "доказами" про порушення ними правил дорожнього руху. Про це, зокрема, свідчать чимало повідомлень у ЗМІ (найчастіше в інтернеті) про такі випадки.

Оскільки з листопада 2008 року працівники ДАІ отримали право в низці випадків фіксувати порушення ПДР на фото- чи відеокамеру, а постанову про притягнення до адмінвідповідальності надсилати поштою, то деякі "умільці" знайшли спосіб заробляння грошей, фальсифікуючи такі постанови і докази. Для цього спочатку фотографується на звичайну цифрову фотокамеру автомобіль, який рухається. Далі за допомогою спеціальних комп’ютерних програм такі фото відповідно обробляються (додаються, як правило, цифри перевищення швидкості), набираючи вигляду справжнього ДАІшного доказу. Далі ще легше виготовляється підроблений бланк постанови про порушення ПДР і квитанцію з реквізитами для сплати штрафу. Звісно, реквізити не Держказначейства, куди за законом мали б надходити кошти, а відкритого шахраями рахунка.

Отримавши такий лист, перш за все уважно роздивіться фото. Уточніть інформацію за телефоном довіри Державтоінспекції або ж підрозділу ДАІ, від якого нібито надіслали штраф. Звірте реквізити квитанції з даними на сайті Держказначейства (www.treasury.gov.ua). Для цього в розділі "Діяльність ДКУ" виберіть підрозділ "Новини ДКУ" і знайдіть новину за 3 грудня 2008 року "Реквізити рахунків, відкритих в органах Державного казначейства України для зарахування адміністративних штрафів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху".

— До нашої організації з подібними проблемами рівненські водії поки що не звертались, — говорить голова правління ГО "Спілка водіїв" Сергій ОВЧИННІКОВ. — Однак ми просимо водіїв бути дуже пильними і якщо виникне підозра, що їм надійшли подібні сфальсифіковані постанови, одразу повідомляти про це відповідні правоохоронні органи, повідомляє ОГО.

Обговорити на форумі