друкувати


Гроші дали, гроші забрали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-21 10:26:17
Минулого року з державної скарбниці аграріям чотирьох областей Західної України виділили кошти. Вони мали компенсувати втрати сільгоспвиробників від стихійного лиха, яке прикотилось територією Волинської, Львівської, Хмельницької та Рівненської областей. Але гроші, мабуть, доведеться повернути.

Розпорядженням Кабміну від 28 липня 2008 року "Про часткову компенсацію втрат сільськогосподарських підприємств, які зазнали збитків унаслідок стихії" було виділено з резервного фонду Державного бюджету 58,5 мільйона гривень. Рівненщина отримала з цієї суми аж 20 мільйонів, які отримали сорок два підприємства області, повідомляє Рівненський тижневик "ОГО".

Але розподіл коштів обурив народного депутата, регіонала Павла Сулковського. Кажуть, саме він направив листи у Генеральну прокуратуру, аби було перевірено законність цього рішення.

— Народний депутат Павло Сулковський направив листи Президенту, в уряд, Генпрокуратуру. Там вирішили, раз такі справи, значить виносимо протест на постанову уряду. Це протест не на наше рішення, а на рішення уряду, — каже перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Юрій БЛАГОДИР. — Тепер, якщо протест буде підтриманий, доведеться разом з контролюючими та правоохоронними органами йти у ці сільгосппідприємства, вилучати кошти та повертати їх у Держбюджет.

Якщо дійсно так станеться, то для сорока двох підприємств Рівненщини, які отримали цю компенсацію, таке рішення буде неабияким "подарунком" у часи економічної кризи та напередодні початку посівних робіт.

— Якщо чесно, я слабо собі уявляю, яка буде схема вилучення цих коштів. Гощанському району на відшкодування наслідків стихії було направлено 10 мільйонів гривень, які були розподілені між 13 господарствами, – коментує голова Гощанської РДА Василь Харковець (на фото). — Всі ці кошти вже знаходяться у обігу! Дехто вже закупив техніку. Наприклад, фермер Борзенко, якому компенсували часткові витрати в розмірі 50 тисяч гривень, додав власні кошти та купив трактор. Що робити — вилучати в нього цю машину?

Обговорити на форумі