друкувати


Предстоятель УПЦ КП: Вийшли з одного ярма, потрапили в інше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 05:58:09
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет поділився своїми думками щодо створення єдиної Української Помісної Православної Церкви, розповів про діалог з Константинополем та про нового Патріарха Московського.

На переконання Патріарха, реальна модель створення єдиної Православної Церкви в Україні — лише об’єднання. При цьому він наголосив, що має на увазі "Українську Церкву Московського Патріархату..., бо з нашою Автокефальною — це вже майже вирішено, попри волю деяких єпископів". "Коли ми об’єднаємося, автокефалія сама собою прийде", — зазначив Предстоятель УПЦ КП.

Він наголосив, що процес об’єднання залежить насамперед від Предстоятеля. "Якщо Предстоятель УПЦ (МП) хоче, щоб в Україні була одна помісна Церква, то повинен відокремитися від Москви", — стверджує Патріарх Філарет. На його думку, аргументом на користь приєднання до Москви не може бути те, що "не усі в Церкві цього хочуть". "Це московська методика боротьби. Вони завжди кажуть: "Не всі хочуть". Так, не всі хочуть. А от, коли обирали Кирила, всі хотіли? Ні. Але він став Патріархом. Так чому ж одна мірка до обрання Патріарха, а інша – до утворення єдиної помісної Церкви в Україні?" — додав Патріарх Філарет.

Що ж до постаті 16-го Патріарха Московського, то Предстоятель УПЦ КП вважає, що він "рішучіше відстоюватиме інтереси Російської і Церкви, і держави"; "всі свої здібності докладатиме до того, щоб зберегти українську Церкву за Москвою". Водночас Патріарх Філарет наголосив, що "ми хочемо жити з росіянами в мирі та злагоді, як рідні, але — незалежні". "Хай вони будуть великими, але великими без нас. А те, що Україна не має автокефальної Церкви, це величезна історична несправедливість. Україна дала християнство Росії. Державність і віра пішли з Києва, а Україна не мала до останніх часів ні державності, ні своєї церкви", — читаємо в інтерв’ю.

Розповів Патріарх Філарет "Українському тижню" і про те, що ж відбулося під час приїзду в Україну Патріарха Константинопольського Варфоломія. "У нас і у Вселенського Патріарха була різна мета. Наша – увійти на короткий термін до Константинопольського Патріархату і вийти звідти автокефальною Церквою. Його – зробити Київський Патріархат частиною Константинопольської Церкви й таким чином зміцнити її. А автокефалію нам дати в майбутньому, коли – невідомо. Та нам немає різниці – бути в Московському Патріархаті чи в Константинопольському. Тобто вийшли з одного ярма, потрапили – в інше", — зазначив Предстоятель УПЦ КП.

Він повідомив, що умови для Київського Патріархату в складі Константинопольського Патріархату ставили гірші, аніж для УПЦ у складі Патріархату Московського. Такі умови, як розповів Патріарх Філарет, стали для нього несподіванкою". Він зазначив, що був готовий відмовитися від патріаршества, але лише для того, щоб отримати автокефалію. "Я ставив такі умови: протягом 2009 року ми повинні увійти до Константинопольського патріархату і в цей же рік вийти як визнана автокефальна церква", — розповів Предстоятель УПЦ КП "Українському тижню".

"Між Москвою і Константинополем точиться боротьба за першість у світовому православ’ї. Москва хоче посісти перше місце як найбільша Церква. А Константинополь хоче цьому завадити... І в цьому протистоянні дуже важливу роль відіграє Українська Церква. Якщо вона буде з Москвою, то перевага буде на боці Москви. Якщо з Константинополем – перевага на боці Константинополя. Тому Константинопольський Патріарх і хоче, щоб Українська Церква відокремилася від Москви. Це його мрія – послабити Російську Церкву. Тому він і бореться за Українську. Хоче її взяти собі, а коли відпустить – невідомо", — саме так пояснив Патріарх Філарет ціну українського питання у православному світі.

Та загалом Предстоятель УПЦ КП позитивно бачить процеси, які на сьогодні відбуваються в українському православ’ї, зазначаючи, що ми знаходимося на порозі створення Української Помісної Православної Церкви. Що ж до святкувань 1020-ліття Хрещення Київської Русі, то він зазначив, що попри усі нереалізовані сподівання, "в якихось питаннях перемогла Україна".

"По-перше, весь православний світ звернув увагу на стан в Україні, і це є біль усього православ’я. По-друге, Україна нагадала, що хрещення було в Києві, а не в Москві. Бо попередній ювілей тисячоліття проходив за московським сценарієм, а тепер Київ вніс поправку. І в цьому Київ також виграв", — переконаний Патріарх Філарет, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі