друкувати


Кризові афери: Справжній полковник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 04:44:53
Як не дивно, але в період кризи різко зростає число різноманітних афер. Здавалося б, у часи нестабільності люди повинні ставати більш обережними, проте стрічка кримінальних новин свідчить про зворотне: співгромадяни частіше починають вірити в диво. На цьому й горять.

Простіше всього спробувати обдурити самого себе. Саме це життєве кредо пропагував уродженець Кіровоградщини, який викликав хвилю шахрайств на Полтавщині. Колишній зек, видавав себе за полковника СБУ. Чому саме СБУ - теж не зрозуміло, не сама виклкаюча повагу нині в країні служба силовиків. Тим не менш, саме СБУшна корочка дозволяла шахраєві заводити нові знайомства, а відповідно здійснювати нові злочини.

Ігор вже давно перестав розуміти, що в його житті, правда, а що брехня. Дружини - не справжні, ім'я та по батькові теж. Форма і звання - липові. А друзі, насправді були потенційними жертвами його шахрайств. Останній видобуток: 3 000 гривень, рівно стільки потягнули телефони товариша, продані на барахолці. На них Ігор і попався.

Свого нового знайомого чоловік у формі співробітника СБУ кинув на декілька мобільних телефонів. У Служби, мовляв, важкі часи - потрібно для організації зв'язку. Гроші повернемо пізніше, а заодно і поточні питання вирішимо, - говорив Ігор новому приятелеві. Той повірив, не припускаючи підвоху.

Ігору сліпо вірили і жінки, які з ним проживали. Одній він говорив, що їде на роботу, під'їжджаючи до управління СБУ і заходячи у приміщення, де перебувало бюро пропусків. Після чого йшов до іншої. На наступний день ситуація повторювалася з точністю навпаки. Коли ж оперативники приїхали вилучати формений одяг - батьки однієї з дружин до останньої хвилини не вірили, що зять-полковник всього лише дрібний шахрай. Крім тривалого сімейного життя, як сир у маслі, аферист у батьків обох дружин позичив великі суми в інвалюті на весілля. Мовляв, буде весь генералітету, в тому числі і з Києва.

Вже у відділенні міліції з'ясовувалися все нові прізвища потерпілих, яких використав липовий СБУшник. Один з них - місцевий таксист, який довгий час був особистим водієм "полковника". Водієві таксомотора шеф пообіцяв допомогти купити кілька конфіскованих авто. І навіть гроші на конфіскат взяв у сумі 700 доларів США. А багатьох прокинутих бізнесменів, директорів ресторанів та готелів, чиї візитки були вилучені при затриманні, міліціонери вмовити стати потерпілою стороною не змогли. Соромно вершкам міста зізнатися в лохізмі, а може, і прохання їх до полковника СБУ носили явно кримінальний характер.

Начальник однієї з оперативних служб Крюківського райвідділу міліції, розслідує цю кримінальну справу, Дмитро ДУДЕНКОВ повідомив, що особа шахрая була встановлена в ході реалізації оперативної інформації. Ним виявився раніше судимий за тяжкі злочини рецидивіст, при цьому знаходився в розшуку за запитом Яворівського райвідділу УМВС у Львівській області.

У цій історії, зовсім не шкода бізнесменів і дрібних чиновників, які стали жертвами афериста, сподіваючись вирішити свої питаннячка. Щирий жаль викликають жінки бальзаківського віку, повіривши в щасливе сімейне життя з справжнім полковником, що втратили не просто час і гроші, а й повагу близьких і сусідів. Ще більш сумно, що подібні історії далеко не рідкість. Кількома днями раніше в Севастополі за любовні афери затриманий французький льотчик. Його кидання коштувало потенційним нареченими від 1 000 гривень до 2 000 доларів США, повідомляють Надзвичайні події.

Обговорити на форумі