друкувати


Карпати: курорт чи дрова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 04:22:26
Західні області України рятуються від кризи, заробляючи на заготівлі та експорті лісу. При цьому знищуються унікальні карпатські ліси, зводиться нанівець їх екологічний і туристичний потенціал.

Самі ж лісники запевняють, що відновлюють ліси, і їхня площа навіть збільшується! Що ж насправді відбувається з Українськими Карпатами?

Жителі Карпат ледве впізнають рідні краєвиди: останні півтора десятиліття ліс рубають суцільними масивами, вивозячи його за кордон на паркет і меблі, та залишаючи пустирища на багато гектарів. Вирубки тривають із 1990-х років, каже Володимир, житель одного з гірських сіл у Косівському районі Івано-Франківської області.

"Це дуже прибутковий бізнес. Найбільші рубки ведуться високо в горах: просто рубають технікою все, що є живого. Найкращу деревину вивозять, решту кидають на місці. Найжахливіша мені відома вирубка – буквально під Чорногорою, в бік Говерли її ведуть. Просто бриють гори начисто. А головне, що всім на це начхати", – обурюється місцевий мешканець.

Хто в ліс, хто по дрова...

Про активізацію лісозаготівель говорить і голова Замагорівської сільради Верховинського району Іван Кермощук. "На території сільради працюють і державний, і районний лісгоспи. За останні 10 років вони вирубали дуже великі площі, у порівнянні з попередніми роками. Це все планові вирубки, але вони згубно впливають на довкілля. Ми не пригадуємо таких весняних повеней, як зараз. У природі все пов’язано. Тож треба зменшувати обсяги", – каже він.

Замагорівська та інші сільські ради регіону звертаються до лісівників та контролюючих органів із проханням зменшити лісозаготівлі. Відповідей поки що немає.

Згубний вплив карпатських лісозаготівель на довкілля відзначає і виконувач обов’язків командира дружини з охорони природи "Зелене майбутнє" Наталя ШЕВЧЕНКО. За її словами, минулорічну постанову Кабміну № 929 про обмеження вирубок просто не виконують, і навіть були спроби її скасувати.

"Суцільні вирубки сприяють повеням та ерозії, з оголених схилів сходить ґрунт. Але вже у 2009 році Президент подає на постанову № 929 до Конституційного суду, обґрунтовуючи свій протест неправильним вживанням у ній юридичних термінів. Цьому передували виступи комітету лісового господарства про те, що обмеження вирубок призведе до збитків і зменшення бюджетних надходжень. А проблему вирішити дуже просто: треба перестати сприймати Карпати як ресурсний потенціал. А треба заробляти гроші на їх туристичній привабливості", – зазначає Наталя ШЕВЧЕНКО.

Поки екологи б’ють тривогу, начальник управління лісового господарства Держкомлісгоспу Володимир РОМАНОВСЬКИЙ запевняє, що суцільні вирубки припинилися, темпи лісозаготівлі незмінні вже багато років, а площа лісів у Карпатах навіть збільшується!

"Останнім часом у Карпатах заготовляють 3 мільйони кубометрів деревини на рік, і цей показник не збільшується. Крім того, ми відновлюємо ліси, це роблять й інші користувачі. Тому їхня площа у регіоні з 1996 року збільшилася на 17 тисяч гектарів", – каже Володимир РОМАНОВСЬКИЙ.

Експорт деревини до Європи: битий небитого везе

Вплив вирубок на повені останніх років представник Держкомлісгоспу заперечує. За його словами, навіть якби гори були повністю вкриті лісом, вони б не змогли втримати величезну кількість опадів, яка призвела до минулорічного лиха. Про це говорять і наукові досліди Інституту екології Карпат НАН України. Так, заступник директора Інституту Оксана МАРИСКЕВИЧ заявляє, що вирубування лісу не є основною причиною гірських повеней та зсувів, які викликані глобальними кліматичними змінами.

Водночас Україна має чи не найменше лісів у Європі: ними вкрито близько 14% території країни, а заповідними є менше третини з них. При цьому Україна продовжує експортувати деревину до Європи, заготовлюючи її у Карпатах та Поліссі , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі