друкувати


Їжа з мікрохвильовки. Користь чи шкода

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 04:05:27
Коли СВЧ-печі тільки з'явилися на українському ринку, разом з ними негайно виникла лякалка: "Їжа з мікрохвильовки викликає рак". Ще ходили страшилки, що мікрохвилі впливають на внутрішньоутробний розвиток дитини, викликаючи патологічні зміни. Що їжа з мікрохвильовку просто-таки переповнена канцерогенами ...

За даними останніх досліджень ринку побутової техніки, мікрохвильовка є у кожної п'ятої родини українців. А в США СВЧ-пічки немає лише у 10 відсотків населення. При покупці продавці-консультанти запевняють, що "ця модель печі" екранована від випромінювання і абсолютно безпечна для здоров'я. Отже, небезпека все-таки є?

Не суньте в пічку руки!

- Ну, звичайно, є, - говорить директор випробувального центру Тест-Бет Олег ДРОНІЦКІЙ. - Якщо засунути руку в мікрохвильовку, то отримаєте опік. Як, втім, і в звичайній духовці. Тільки от спробувати підсмажити руку в мікрохвильовці у вас навряд чи вийде. Тому що всі сучасні моделі обладнані не просто блокуванням при роботі пічки, але й захистом від дітей при увімкненому приладі.

У роботі мікрохвильової пічки використовуються радіохвилі, як у звичайному приймачі, тільки набагато потужніші та іншої частоти. Ми щодня відчуваємо на собі вплив радіохвиль самої різної частоти - від стільникових телефонів, телевізорів, комп'ютерів та іншиї. Хвилі в СВЧ, спрямовані на їжу, зв'язують білок, що відбувається і при кипінні. Після закінчення роботи ніяких залишкових випромінювань в їжі не залишається. Тобто, по суті, їжа з мікрохвильовки так само шкідлива, як і зварена на звичайній плиті.

Так, СВЧ-випромінювання в чистому вигляді може впливати на людину, аж до серйозного опіку. Але мікрохвильовки обладнані спеціальною металевою сіточкою, через яку випромінювання не проходить. Так що шкода буде відчутна лише в тому випадку, якщо протягом восьми годин кожен день випробувач цієї шкоди буде знаходитися на відстані 5 см від мікрохвильовки. Тільки на цій відстані можна частково вловити шкідливі микрохвилі, що прорвалися з СВЧ.

Важливо!

В Україні діють санітарні норми - "Гранично допустимі рівні щільності потоку енергії, створюваної мікрохвильовимии печами" (СН № 2666-83). За ним величина щільності потоку енергії електромагнітного поля не повинна перевищувати 10 мкВт/см2 на відстані 50 см від будь-якої точки корпусу печі при нагріванні 1 літра води. Майже всі нові сучасні мікрохвильовки витримують цю вимогу безпеки з великим запасом.

Коментар гастроентеролога

- Не можу стверджувати, що мікрохвильові СВЧ-печі абсолютно безпечні, - каже гастроентеролог Галина САМОЙЛОВА. - Але те, що їжа з мікрохвильовки стає канцерогеном, - повністю неправда. Вона може бути канцерогеном, якщо спочатку в ній знаходилися шкідливі речовини. Але в процесі приготування утворитися вони не зможуть.

До речі

Австралійські вчені розробили метод, який дозволяє за кілька секунд нагрівати потрібні ділянки серця до 55 градусів. Температура руйнує пошкоджені ділянки, блокуючи шлях поширення "неправильних" серцевих імпульсів.

- Точно так само мікрохвильова піч нагріває мясо. Тільки в нашому випадку область дії мікрохвиль значно точніша, і місцевий нагрів реєструється і контролюється, - пояснили вчені.

Думки вчених: "за" і "проти"

Американські вчені заявляють, що завдяки мікрохвильовкам в Америці знизилося захворювання на рак шлунка. А все тому, що в їжу, приготовлену в мікрохвильовці, не додається масла. А спосіб приготування нагадує самий щадятщий – паровий.

А ще СВЧ у два рази краще зберігають вітаміни і мінерали в їжі через невеликий час приготування. В Інституті харчування РАН підрахували, що при приготуванні їжі на плиті руйнується до 60 відсотків вітаміну С. А під впливом мікрохвидь - всього від 2 до 25 відсотків.

Але іспанські учені, навпаки, з обуренням стверджують, що броколі, приготована у СВЧ, втрачає до 98 відсотків своїх вітамінів і мінералів.

У 1989 році швейцарський біолог ХЕРТЕЛЬ разом з професором Бернардом БЛАНКО спробували досліджувати вплив їжі з мікрохвильовки на людину. Оскільки грошей на повномасштабне дослідження їм не дали, то учені обмежилися одним піддослідним, який по черзі їв їжу, приготовану на плиті, а потім - в мікрохвильовці. Учені запевняли, що після мікрохвильової їжі у крові піддослідного відбувалися зміни, що нагадували початок патологічного процесу. Тобто раку. Іншими словами, збільшувалася кількість лейкоцитів. Отже, регулярне поїдання їжі з мікрохвильовки могло призвести до раку крові, запевняли учені. Але до їх слів не прислухалися.

А в цьому році Всесвітня організація охорони здоров'я видала вердикт: у СВЧ використовується випромінювання, не маючого шкідливого впливу ні на людину, ні на їжу. Єдине "але": вживленні серцеві стимулятори можуть бути чутливі до інтенсивності потоку мікрохвиль. Тому ВООЗ рекомендує тим, у кого є кардіостимулятори, відмовитися від стільникових телефонів і мікрохвильовок, повідомляє MEN’s life.

Обговорити на форумі