друкувати


І небо стало ближчим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-19 04:15:49
Сьогодні в Україні відкривається проголошений ООН Міжнародний рік астрономії.

Мріяти про зорі та зачитуватися фантастикою про міжпланетні перельоти школярі вже зовсім розучилися. А ще п'ятнадцять років тому… Наразі у школі про зорі та астрономію говорять мало. Дітей і вчителів більше хвилюють насущні та приземленіші проблеми. Кілька уроків у старших класах та загальні інформація про побудову галактики - ось все, що знають юні. А більшість навіть не може назвати хоча половину планет Сонячної системи.

Цікаво проблему із астрономією вирішили в ЗОШ №18 міста Вінниці, де знаходиться один з не багатьох в Україні шкільний планетарій. Під звуки таємничої космічної музики перед нами відкривається зоряне небо. Повільно пропливає Сатурн, Венера, Юпітер. Здається, досить лише встати, протягнути руку догори — і можна зняти зірку з неба. Це не кадри з фантастичного фільму про космічні подорожі, а звичайнісінький урок астрономії у вінницькій ЗОШ №18.

Ще зі студентських років один з педагогів школи Володимир БУНЯК, захоплювався астрономією. Саме завдяки його ентузіазму та допомозі доцента кафедри фізики Вінницького педагогічного університету імені М.КОЦЮБИНСЬКОГО Миколи НЕЧИПОРУКА і з'явився в навчальному закладі планетарій. "Сферу для купола ми, можна сказати, знайшли на смітнику, — каже учитель астрономії Анатолій МЕЛЬНИК, — але попрацювали над нею, і вже через кілька днів вона виглядала, як нова".

А коли у вінницьку школу завітали вчителі зі США і побачили цей майже саморобний планетарій, то їхньому здивуванню не було меж. "Якщо ви вмієте таке робити, то в нашій країні були б мільйонерами", — казали вони. Але найбільше радіють, звичайно, учні. Для них побачити небо зблизька — це щось неймовірне. Учні кажуть, що вони більше не вивчають астрономію тільки за підручниками, а кожного уроку спостерігають за усіма планетами, сузір'ями і процесами, які відбуваються, скажімо, на Марсі. Тому астрономія тепер для них набагато цікавіша. Для багатьох відкриттям стало те, що по зорях можна легко зорієнтуватися на місцевості без карти і компаса. Учні колись думали, що це дуже важко, а коли в планетарії побачили зорі зблизька, то стали уважніше дивитися ввечері на небо.

Діти розповідають про планетарій усім. Тому багато учнів з інших шкіл приходять сюди, щоб на свої очі побачити небо зблизька, і часто питають своїх учителів: чому в наших школах нема такого? Можливо, завдяки диво-новинці, а можливо, завдяки природному прагненню до знань, учні ЗОШ № 18 посідають призові місця на всеукраїнських олімпіадах з фізики та астрономії.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Вінниця Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі