друкувати


20 найнадійніших банків України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-18 04:03:04
Газета "Дело" за сприяння провідних фінансових аналітиків визначила двадцять найбільш надійних українських банків. При складанні рейтингу надійності враховувався ряд фінансових показників банків, експертні оцінки, а також рейтинги міжнародних рейтингових агентств та рівень потенційної підтримки акціонерів банку.

Так як підсумкові результати багатьох банків виявилися однаковими або дуже близькими, газета не стала розміщувати фінустанови в порядку убування надійності (1-місце - найнадійніший, 2-е - трохи менш надійний і т.д.). Видання виділило 4 групи фінустанов, в які увійшли 20 банків, які посіли найвищі місця в рейтингу. У першій групі виявилося сім банків, що набрали 13 або 14 балів. У другій - фінустанови, які отримали в підсумку 15-16 балів, у третій - 17-18, а в четвертій - 19-20 балів. Варто відзначити, що різниця в оцінках у банків, що опинилися в сусідніх групах, не перевищує 1-2 балів, тому відмінності у рівні надійності у них досить умовні. Під надійністю тої чи іншої фінустанови мається на увазі ймовірність виконання банком взятих на себе зобов'язань.

У першу групу банків увійшли відразу сім установ, три з яких державні: два українських - "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" і російський "дочірній банк Ощадбанку Росії". Те, що саме у держбанків в рейтингу надійності найвищі місця, цілком закономірно - стійкість цих фінустанов, по суті, гарантується державою.

Тим не менш високі місця цих банків у рейтингу надійності пояснюються не тільки наявністю держави в числі акціонерів, але і гарними фінпоказниками цих установ. Якщо говорити про українські банки, то в кінці 2008 року уряд докапіталізував "Ощадбанк" і "Укрексім" на 15 мільярдів гривень, що вивело ці фінустанови в лідери українського ринку за рівнем капіталізації. Також українські держбанки дуже непогано заробили в минулому році - прибуток "Укрексіму" склало 620 мільйонів, а "Ощадбанку" - 300 мільйонів гривень. Важливу роль в успішності українських держбанків відіграла та обставина, що вони не поспішали видавати населенню валютні кредити, тому очікується менш значне погіршення якості їх активів, ніж в цілому по банківському сектору.

Є, звичайно, у державних банків і свої скелети в шафі. Наприклад, наприкінці минулого року уряд "попросив" Ощадбанк видати НАК "Нафтогаз" понад 19 мільярдів гривень у вигляді кредитів. Це призвело до того, що на початок 2009 року частка позик, виданих тільки "Нафтогазу", у кредитному портфелі "Ощадбанку" становила 53%, що перевищує всі допустимі нормативи кредитного ризику, встановлені НБУ (максимум 25%).

Що стосується української "дочки" "Ощадбанку", то одночасно і слабкою, і сильною стороною цієї фінустанови є те, що його материнський банк - "Ощадбанк Росії" - користується значною підтримкою російського уряду. Активи російського "Ощадбанку" на початок 2009 року становили 160 мільярдів доларів, що на третину більше, ніж сумарні активи всієї української банківської системи (120 мільярдів доларів). Маючи такого "батька", українському "Ощадбанку" не дуже страшні катаклізми на фінансових ринках.

"Материнська" підтримка

Крім держбанків, в число самих надійних потрапили ще 4 фінустанови: "Райффайзен Банк Аваль", "Сведбанк", "Сітібанк Україна" і "Укрсиббанк". Усіх їх об'єднує те, що вони є дочірніми банками найбільших міжнародних фінансових груп. І багато в чому саме завдяки цій обставині ці фінустанови опинилися на вершині рейтингу надійності. Експерти вважають, що підтримка материнських структур дозволить цим банкам відносно легко впоратися з проблемами, принесеними фінансовою кризою. А те, що труднощів у цих фінустанов в 2009 році буде чимало, не приховують уже навіть голови цих банків.

Наприклад, "УкрСиббанк" є лідером на ринку української іпотеки - на його частку припадає понад 18% від усіх виданих житлових кредитів в Україні (за даними УНІА). Фінансова криза і 65%-ва девальвація гривні в лічені місяці зробили валютну іпотеку одним з найбільш проблемних активів банків. Тому ймовірно, що якість кредитного портфеля у "УкрСиб" буде істотно погіршуватися в поточному році. Однак основний акціонер "УкрСиббанку" - найбільша французька банківська група BNP Paribas (сумарні активи перевищують 2,5 трильйона доларів) - підтвердив готовність надавати підтримку українській "дочці". "УкрСиб" вже виділено 272 мільйони євро на покриття ризиків, також ухвалено рішення про збільшення капіталу банку на 1,27 мільярда гривень.

У "Сведбанку" схожі турботи - тільки їх масштаб значно менше. Справа в тому, що "Сведбанк" почав активно нарощувати портфель іпотечних кредитів тільки з другої половини 2007 року і не встиг до початку кризи загрузнути в небезпечних боргах.

"Райффайзен Банк Аваль" - другий за величиною активів банк в Україні. Аналітики говорять, що основною проблемою цієї фінустанови є значний розмір зовнішніх кредитів, які йому належить погасити протягом 2009 року (залишилося виплатити близько 300 мільйонів доларів). Ця обставина змушує постійно шукати додаткові джерела фінансування. Так, незважаючи на те, що в середині лютого банк збільшив статутний капітал на 850 мільйонів гривень, експерти вважають, що найближчим часом РБА змушений буде знову збільшувати капітал. Втім, керівництво банку вже поспішило повідомити, що вони домовилися з австрійським "Райффайзен Центральбанк Остеррайх" про залучення 160 мільйонів доларів у вигляді субординованого боргу, що допоможе вирішити питання з достатність капіталу.

Білою вороною на тлі вищезгаданих банків виглядає "Сітібанк Україна". Ця фінустанова не займається в Україні роздрібним бізнесом, а обслуговує тільки корпоративних клієнтів. Завдяки цьому "Сітібанк" уникнув таких "традиційних" неприємностей, як відтік депозитів і значне зростання проблемної заборгованості. Тому допомога від материнської компанії цій фінустанові не знадобиться. Та й навряд чи у американського Сitigroup зараз дійшли б руки до української "дочки". Адже останні півтора року ніяк не можна назвати вдалими для американського банку - його збиток за 2008 рік склав 27,7 мільярда доларів, а капіталізація з 2007 року скоротилася в 44 рази. Багато експертів були впевнені, що Сiti не уникнути банкрутства або повної націоналізації (зараз уряд США контролює близько 36% акцій групи). Звичайно, у випадку банкрутства Сitigroup неприємності могли докотилася і до української "дочки". Однак схоже, що найгірші часи для Сitigroup вже позаду - керівництво банку заявляє, що I квартал установа закінчить з прибутком (вперше з 2007 року). А глава ФРС Бен БЕРНАНКЕ вважає, що Citi не потребує націоналізації.

Засилля іноземного капіталу

Слідом за сімкою лідерів розташувалось 3 фінустанови з другої групи. До неї увійшли лише банки з іноземним капіталом: "ІНГ Банк Україна", "Укрсоцбанк" і банк "Форум". Стільки ж фінустанов потрапило і в третю групу: "ВТБ Банк", "Сведбанк Інвест" та "Універсал Банк".

Четверта група банків виявилася більш численною, у ній виявилося відразу 7 фінустанов: "Донгорбанк", "Індекс-Банк", "Каліон Банк Україна", "ОТP Банк", "Унікредит Банк", "Хрещатик" та "Ерсте Банк". Варто відзначити, що дві фінустанови з четвертої групи - "Хрещатик" і "Донгорбанк" є банками з українським капіталом (єдині в рейтингу).

По всій видимості, непоганою підмогою для "Донгорбанку" є та обставина, що він входить до складу найбільшої української групи "СКМ" (підконтрольна Рінату Ахметову). А банку "Хрещатик", ймовірно, надало підтримку присутність у складі його акціонерів Київської міськадміністрації (23,7% акцій банку) , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі