друкувати


Манить славна Варшава

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-18 02:44:03
Сьогодні виповнюється 413 років з того часу як Варшава, нині всім відома столиця сусідньої Польщі стала головним містом країни. 18 березня 1596 року король Сіґізмуд III переніс сюди столицю з Кракова.

Зараз вона входить до десятки кращих міст світу. Точний рік заснування міста невідомий, але у писемних джерелах XIII століття згадується місто князів Мазовецьких. Народні легенди розповідають про закоханого хлопця Варша і його обраницю Саву. Під час Люблінської унії 1596, коли у федерацію було об’єднано Польщу, Литву та Україну (Русь), Варшава стала головним містом для цих трьох народів.

Українського сліду в польській столиці дуже багато. Мабуть, мало було подій у цьому величному місті, у яких не брали би участь українці, настільки тісно була переплетена історія наших двох держав ще здавна. Перепліталися й родинні зв’язки. Проминули віки, забуваються давні образи й чвари, нині місто манить й притягує, бо є у ньому магія віків.

Варшава розділена найбільшою рікою Віслою, що вже давно стала символом сусідньої країни. "Допоки Вісла плине, то Польща не загине", - співається у народній патріотичній пісні. А для туристів тут справжній рай. І хоча ще після Другої світової війни місто було вщент зруйноване. Королівський палац та Старе місто відновлювали за малюнками ХVІІ-ХVІІІ століття. А нині є на що подивитися у польській столиці. Саме у цьому замку була прийнята перша в Європі та другої у світі демократична конституція.

Цікавою є й площа перед спорудою з 30-метровою колоною короля Сіґізмунда ІІІ Вази, побудована у 1644 році з ініціативи його сина, короля Владислава IV. Незважаючи на численні ушкодження та реставрації, колона зберегла оригінальну форму. А далі—готичний собор святого Яна з 15 століття . у його підземеллях — саркофаги засновників міста і гробниці визначних людей Польщі. Щоліта тут відбувається Міжнародний фестиваль органної музики. Старе місто у 1980 році внесли до списку ЮНЕСКО. На ринковій площі, що теж є туристичним об’єктом, у погожі дні сидять десятки художників, відбуваються вуличні джазові концерти. Посередині площі стала колись Ратуша і торгові місця, котрі розібрали у 1817 році. Кожен будинок на Ринку має унікальну кількасотлітню історію. Сьогодні це один з наймальовничіших куточків Варшави. Тут є численні кав’ярні, магазини з сувенірами та виставки.

Символом Варшави є пам’ятник Русалоньці. За легендою, дві сестри русалки приплили з Атлантики на Балтійське море. Одній з них сподобався Копенгаген, а друга Віслою приплинула аж до піщаних берегів Варшави. Рибалки, зачаровані співом дивного створіння, не кривдили русалку, незважаючи на те, що заважала їм ловити рибу. Одного разу купець, що почув той гарний спів, вирішив зловити дивовижу, щоб потім показувати її по ярмарках. Підступний задум вдався, проте жителі міста звільнили дивну істоту з неволі. Відтоді Русалонька оберігає Варшаву. Її зображення є і на гербі міста.

Меккою для туристів є Королівські Лазенки класичний парк кінця XVIII століття, закладений у центрі столиці Польщі. Площа парку - 74 гектари старих дерев з численними водними резервуарами та старовинними будинками. Милуються приїжджі й палацом у Віленові Інтер’єр палацу представляє три епохи: бароко, рококо та класицизм.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі