друкувати


Вчені назвали саму здорову в світі дієту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-17 04:46:18
Останній рік-півтора дієтологи зі всього світу активно пропагували так звану середземноморську дієту. Тепер на зміну їй приходить "нордична". Середземноморська кухня охоплює досить багато країн і в кожній має свої відмінності.

Що об'єднує всі її територіальні різновиди? Використання в якості основи одних і тих самих продуктів - помідорів, болгарського перцю, цукіні та баклажанів, оливкової олії і оливок, риби і пасти, часнику, цибулі, а також різних приправ (тимьяна, орегано, розмарину і базиліку). Крім того, одним з улюблених напоїв средземноморців вважається червоне вино - воно, наприклад, у Греції чи Італії, є обов'язковим гостем на будь-якому обідньому столі.

Тривалий час таке харчування вважалося одним із самих здорових, якщо говорити про національні кухні. Ще б пак: багато овочів, борошняних виробів з "правильного", першогатункового борошна, червоне вино, регулярне споживання якого вважається профілактикою від раку, і оливкова олія, від якої не те що не товстієш, а навіть навпаки. Зате мало м'яса і молочних продуктів - основних джерел холестерину і канцерогенів. Однак тепер у вчених, схоже, з'явився новий фаворит в кулінарному світі - так звана "нордична" дієта.

Призвідником потужної компанії по пропаганді нордичної, або норвезької дієти, став світовий авторитет з питань здорового харчування, президент Міжнародної асоціації дослідників ожиріння професор Арне АСТРУП. На думку лікаря, хвалена середземноморська дієта, по-перше, не підходить для мешканців північних країн у зв'язку з кліматом і особливостями їх організму, а по-друге, продукти що входять в неї занадто дорогі для півночі. У зв'язку з цим в якості альтернативи він запропонував іншу схему харчування.

По-перше, замість середземноморських помідорів та перцю ця схема пропонує брюссельську капусту і кабачки, які більше, ніж будь-який інший овоч, багаті на клітковину та антиоксиданти. За ці ж антиоксиданти лікарі хвалять такі північні ягоди, як голубику, брусницю і морошку, в яких є омега-3 жирні кислоти, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної та нервової систем. Також норвезька дієта передбачає підвищене споживання риби і нежирного м'яса та маложирних молочних продуктів, виготовлених з овечого молока.

"У цих продуктах - молоці, оленячому м'ясі, рибі - мало шкідливих жирів і досить багато білка, що дозволяє вам добре наїдатися, але при цьому отримувати відносно мало калорій, - говорить АСТРУП. - Це дуже важливо для тих, хто хоче залишатися в нормальній вазі".

У минулому році АСТРУП активно виступав як захисник усіляких білкових дієт - тобто заснованих на зниженому споживанні вуглеводів і підвищеному - білків. За його словами, такі дієти допомагають не тільки схуднути, але й залишатися в досягнутій вазі після їх закінчення. Навпаки, харчування, засноване на поділі "поганих" і "хороших" вуглеводів, аж ніяк не сприяє закріпленню ефекту, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі