друкувати


Рубль повзе вниз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-16 02:25:14
Обвал російської валюти лише призупинено, ризики залишаються як і раніше дуже високими, пише Handelsblatt. І це незважаючи на те, що глава російського Центробанку Сєргєй ІГНАТЬЄВ пообіцяв захищати рубль, для чого, як сказав він, "у нас ще залишається $380 млрд".

Більш того, Центробанк Росії вважає, що найближчим часом йому не доведеться надавати підтримку національній валюті. Валютний ринок в Росії знаходиться y рівновазі, упевнений ІГНАТЬЄВ, і в найближчі місяці варто очікувати його подальшої стабілізації. Підстав для зміни ставки рефінансування голова Центробанку теж не бачить, тому у найближчому майбутньому вона залишиться на рівні 13%, адже, як пояснює він, це відповідає рівню інфляції.

Однак оптимізм ІГНАТЬЄВА, поділяють далеко не всі експерти. Наприклад, Citigroup не виключає подальшого зниження курсу рубля стосовно валютної корзини – приблизно на 15% до кінця року.

Ослаблення рубля після кількох років економічного буму – з літа 2008 року російська валюта по відношенню до євро ослабла приблизно на 20% – боляче вдарило по німецьких підприємствах у Росії. Німецькі товари, які і без того перебували у вищому ціновому сегменті, подорожчали ще більше. При всьому тому за останні роки значення Росії для німецької експортної економіки сильно зросло. Загальний торговий баланс досяг у минулому році 68 млрд євро.

Глава російського відділення компанії з виробництва шин Continental Ярон ВІДМАЙЕР бачить у коливаннях валютного курсу велику проблему для свого підприємства. Так звані рубльові хеджі, які є страховкою від валютних ризиків, дорогі, говорить глава російського представництва BMW Крістіан КРЕМЕР. Зараз вони складають від 20 до 40% суми, що підлягає страхуванню, і ці витрати навряд чи можна перекласти на клієнтів.

Автор: Штефан МЕНЦЕЛЬ
Джерело: Handelsblatt
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі