друкувати


ТОП рейдерських атак 2008-го року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-16 01:23:53
Профільні експерти вважають минулий рік періодом максимальної активізації рейдерів. Минулий 2008 рік в Україні став роком піку рейдерської активності. Про це заявили представники Експертної ради Антирейдерського союзу підприємців України на прес-конференції.

Учасники конференції відзначили, що впродовж 2008 року в країні сталося більш ніж 2500 рейдерських захоплень. В результаті рейдерство в Україні стало реальною загрозою економічній безпеці країни.

За словами представників Антирейдерського союзу підприємців, для захоплення чужої власності сьогодні використовується досить широкий спектр дій: тиск на окремих акціонерів, підкуп менеджерів, посадових осіб; створення штучних боргів, підробка статутних та інших документів; силове захоплення підприємства за допомогою підрозділів органів внутрішніх справ, приватних охоронних структур і так далі.

Перше місце займає конфлікт навколо призначення депутата від БЮТ Андрія ПОРТНОВА головою Фонду державного майна України.

Друге місце зайняла "силова спроба" відновити на посаді начальника колишнього керівника ДП "МТП "Південний" Володимира ВАСИЛЬЄВА".

На третьому місці - судове протистояння співвласників ВАТ "ЕК "Дніпробленерго", яке, за даними Антирейдерського союзу, закінчилося "силовим захопленням" підприємства і визнанням законним призначення виконуючого обов'язки генерального директора "Дніпробленерго" Андрія МАРТИНЮКА".

Четвертим в списку найбільш резонансних подій йде інформаційна атака на "Промінвестбанк", яка почалася в Донецьку 30 вересня 2008 року і яка призвела до паніки вкладників банку. Експерти підкреслюють, що ситуація з "Промінвестбанком" в умовах економічної кризи стала каталізатором проблем біля лави українських банків.

На п'ятому місці - атака на Федерацію профспілок України. В Антирейдерському союзі відзначають, що 16 листопада 2008 року в більшості областей України були здійснені спроби захоплення й утримання будинків обласних профспілкових об'єднань - членських організацій Федерації профспілок України і Будинку профсоюзів у Києві.

На шостому місці - спроба сторонніх осіб оволодіти мажоритарним пакетом акцій ВАТ "Квазар". "За підсумками судового розгляду Вищий господарський суд в листопаді 2008 року зобов'язав реєстратора відновити в правах дійсного власника цінних паперів - компанію "КМ. Сек'юр", - відзначають в союзі.

Замикає список конфлікт у сфері захисту інтелектуальної власності. "Компанії "Імідж Холдинг" (ТМ "Хортиця") і "Баядера" (ТМ "Хлібний дар") в суді відстоюють право на використання близьких за звучанням торговельних марок - "Хлібодар" і "Хлібний дар". Протистояння вилилося в судову заборону на реалізацію алкогольної продукції ТМ "Хлібний дар" напередодні новорічних свят і піку споживання продукції", - йдеться в повідомленні Антирейдерського союзу підприємців України.

Експерти вважають, що у всіх зазначених випадках підставою для протиправних дій рейдерів стали судові рішення. Основними чинниками виникнення і поширення рейдерства в Україні є, перш за все, слабкість правової системи і недосконалість судової влади, відзначають представники Антирейдерського союзу підприємців України, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі