друкувати


Щеплення від діабету? Чому б і ні!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-14 12:47:01
Звичайні віруси, які викликають блювоту і понос, можуть послужити причиною розвитку деяких форм діабету, з'ясували британські дослідники. Можливо, незабаром у медиків з'явиться можливість запобігати деяким формам діабету за допомогою щеплень.

У дослідженні, опублікованому в журналі Diabetologia, йдеться про те, що захворювання можуть викликати віруси. Вчені виявили присутність ентеровірусів в клітинах підшлункової залози, що виробляють інсулін, у 60% дітей з діабетом першого типу і у 40% дорослих з діабетом другого типу.

Відомо, що генетичні причини відіграють основну роль у розвитку діабету, однак ідея про вірусне походження захворювання існує вже давно.

Діабет першого типу - аутоімунне захворювання. У дітей з генетичною схильністю до цієї форми захворювання ентеровірусна інфекція може запустити процес імунної реакції, в результаті чого розвивається діабет, вважають дослідники. Діабет другого типу часто пов'язаний з ожирінням у дорослих. Людям з надмірною вагою потрібно більше інсуліну, а ентеровірусна інфекція може порушити здатність бета-клітин в підшлунковій залозі виробляти інсулін. Така комбінація здатна викликати розвиток діабету.

Вчені вважають, що проблемою вивчення впливу ентеровірусних інфекцій на розвиток діабету слід зайнятися більш пильно, і тоді, можливо, запобігти цій важкій хворобі буде набагато простіше , повідомляє Здоровье Украины.

Обговорити на форумі